s-gripen-till-ukraina-feature

Youtube/Socialdemokraterna

Inrikes

S kräver: Skicka Gripen till Ukraina – om vi får gå med i Nato

Publicerad 8/24/2023
Annons

Skicka det svenska stridsplanet Jas 39 Gripen till Ukraina – om Sverige får gå med i militäralliansen Nato. Det föreslår Socialdemokraterna vid en pressträff idag.

Idag är Ukrainas självständighetsdag. Det är 32 år sedan Ukrainska sovjetrepublikens parlament – Högsta Sovjet – utfärdade den självständighetsförklaring från Sovjetunionen som antagits månaden innan.

Gripen till Ukraina

Och på den ukrainska självständighetsdagen gör Socialdemokraterna i Sverige nu klart att Sverige borde skicka stridsplanet Jas 39 Gripen för att sättas in i kriget mot Ryssland.

– Ska Ukrainas offensiv lyckas, så måste det ukrainska luftförsvaret stärkas. Luftherravälde är centralt för att man ska kunna vinna striden på marken och kunna återta ockuperat territorium, säger partiledare Magdalena Andersson vid en pressträff idag på förmiddagen och fortsätter senare:

LÄS ÄVEN: Klart: Ukrainska stridspiloter tränas i Sverige

– Idag kan vi socialdemokrater meddela att vi vill att Sverige förbereder sig för att vi ska kunna stödja Ukraina med stridsflyget Jas 39 Gripen.

Flankerad av tidigare statsråden Morgan Johansson och Peter Hultqvist, före detta justitieminister respektive försvarsminister, påpekar Andersson att både Danmark och Nederländerna tänker skicka stridsplanet F-16 till Ukraina. Den tidigare statsministern menar att Sverige också bör skicka stridsplan till det krigshärjade landet.

– Det skulle helt enkelt göra stor skillnad för Ukrainas frihetskamp, säger hon.

Villkoret: Svenskt Nato-medlemskap

Men Magdalena Andersson har ett villkor för att Sverige ska kunna skicka Gripen-plan till Ukraina:

LÄS OCKSÅ: Pensionerad Viggenpilot: Korkat skicka Gripen till Ukraina

– Det är först när vi blir fullvärdiga Nato-medlemmar som detta är möjligt, säger hon under pressträffen.

Ett krav hon upprepar flera gånger, och som även Hultqvist passar på att betona.

– Vi vill vara med i det kollektiva försvaret fullt ut innan vi är beredda att ta det steget, säger den tidigare försvarsministern.

Försvarsminister Pål Jonson (M) sade redan i maj att ukrainska stridspiloter ska få testa att flyga Gripen i simulator, men påpekade samtidigt att det inte var aktuellt att skicka några stridsplan till Ukraina.

LÄS MER: Ukraina ska få testa Gripen

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons