Hultqvist Paludan

Foto: Tobias Hellsten/ToHell (CC BY-SA 4.0)/Politikin2Pic

Inrikes

S-kravet: Säpo måste utreda Paludans ”kopplingar” till Kreml

Publicerad 3/17/2023
Annons

På torsdagen anklagade TV4 den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan för att ha samröre med ryska privatarmén Wagnergruppen. Nu har TV4 kallat in tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Myndigheten för psyklogiskt försvar för att fortsätta misstänkliggöra islamkritikern. Den tidigare S-ministern kräver att Sveriges olika underättelsemyndigheter utreder Paludans ”koppling” till Kreml.

Bakgrunden är att Kalla fakta har hittat ett konto på den ryska sociala medier-sajten VKontakte som de misstänker tillhör Paludan och som har ”vänner” som påstås tillhöra Wagnergruppen.

LÄS ÄVEN: Paludan om Wagneranklagelserna: ”En propagandagrej från TV4”

Samnytt har talat med Paludan och han gör ingen hemlighet av att han tidigare haft ett konto på VK, men är skeptisk till TV4:s påståenden om att det är hans konto de hittat.

– Det kan mycket väl inte vara mitt konto. De säger att kontot styr en Stram kurs-sida på VK, men jag har aldrig styrt någon sådan sida på VK.

Han berättade även att han inte längre kommer åt det sedan fem år tillbaka stängda kontot.

– Men Stram kurs har aldrig haft någon sida på VK, sa Paludan till Samnytt.

LÄS ÄVEN: Staten blir delägare i TV4

De svaga bevisen för att Paludan ska ha ”kontakt” med Wagnergruppen är inget som stoppar statligt delägda TV4 från att fortsätta misstänkliggöra politikern. I ett uppföljande inslag intervjuas Peter Hultqvist (S) som kräver att regeringen ”går till botten” med Paludans påstådda kontakter. Hultqvist vill därför se att bland annat Säkerhetspolisen får i uppdrag att utreda politikern.

”Högerextrem miljö inblandad”

– Är det så att vi har provokatörer som kan ha kopplingar till främmande makt och dessutom ett händelseförlopp där en högerextrem miljö är inblandad och det har effekt på en så viktig process som Nato-medlemskapet finns väl all anledning att titta på det här, säger Peter Hultqvist (S) till TV4.

LÄS ÄVEN: Försvarsminister Hultqvist: Sverigedemokraterna är grisar

Statens psykkrigare: ”De är så de jobbar”

TV4 har även kallat in Mikael Tofvesson, tidigare enhetschef för ”skydd mot informationspåverkan” på MSB och numera operativ chef på Myndigheten för psykologiskt försvar, för att agera expert och kommentera Paludans påstådda ”kontakter” med Kreml.

Enligt Tofvesson är Wagnergruppen ”central i den ryska statsapparaten” och ägnar sig åt påverkanskampanjer vilket påstås möjliggöra att det finns ett samarbete.

– Det är inte orimligt att anta att så skulle vara fallet, man måste fråga sig varför vill de vara vän med Paludan, varför söker de kontakt där. Det kan ju vara för att starta en relation eller för att börja bygga en påverkan. Det är så de jobbar, säger Mikael Tofvesson till TV4.

LÄS ÄVEN: Myndighet: Putins propaganda gör svenskarna främlingsfientliga

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
543Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons