Filmregissören Staffan Hildebrand avslöjas som pedofil i en ny bok. I boken berättar två män, som var 13 och 15 år gamla då, om övergreppen. Misstankarna mot regissören har funnits sedan 80-talet, men bekräftas nu av såväl drabbade som av Hildrebrand själv.
– Jag vill be om förlåtelse och jag har gjort fel och gå vidare i livet, säger Staffan Hildebrand.

Med filmer som ”G – som i gemenskap”, ”Stockholmsnatt” och ”Ingen kan älska som vi” gjorde sig filmregissören Staffan Hildebrand ett namn under 1980-talet. Han var ett tag även reporter på Sveriges Television.

Hildebrand hade en bakgrund som redaktör för Ung Mening, Socialdemokraternas ungdomsförbunds medlemstidning, och många av de filmer han regisserade var beställningsuppdrag från svenska staten och den socialdemokratiska rörelsen. ”G – som i gemenskap” spelades in för Sveriges Television, Stockholmsnatt finansierades av dåvarande Televerket och filmen ”On the Loose” var ett beställningsjobb från fackförbundet LO.

Avslöjas som pedofil

De filmer Hildebrand regisserade hade ofta ungdomsteman, och skådespelarna var inte sällan unga tonårspojkar. Skådespelarna fick i samband med att filmerna spelades in ofta sova över hemma hos regissören. I ett reportage i tidningen ”Röster i Radio-TV” från 1983 berättar Hildebrand öppet om ”hans unga kompisar”.

– Och jag är deras ”styvpappa”, en av de vuxna de kan prata med. Jag får massor av kärlek tillbaka, berättar han bland annat i artikeln.

Idag släpptes boken ”G som i gärningsman”, som anspelar på namnet på SVT-filmen från 1980-talet. I boken får läsarna bekräftat det många länge misstänkt – att tonårsskådespelarna utsattes för sexuella övergrepp. De unga pojkar som sökte sig till filmbranschen kom inte sällan från trasiga hemförhållanden och fann ”en fristad i musik, film, dans och graffiti”.

I boken berättar bland annat en man som var 13 år då om hur Hildebrand utnyttjade honom sexuellt.

– Han kanske ser det som kärlek, jag ser det som en sjuk handling, säger mannen till Expressen.

Erkänner övergrepp

Även en man som var 15 år då berättar om övergrepp han utsattes för.

– Staffan var i stort sett alltid kåt och intresserad av sex, berättar mannen i boken.

Staffan Hildebrand, som idag är 75 år men var i 30-årsåldern när övergreppen begicks, erkänner för Expressen att han hade sex med de båda pojkarna och att han idag ångrar det.

– Jag vill be om förlåtelse och jag har gjort fel och gå vidare i livet, säger Staffan Hildebrand.