På onsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna förslag för att komma till rätta med den skenande och systemhotande gängkriminaliteten. Det var dock inget Socialdemokraterna, som till stor del är ansvariga för situationen, gillar.

Tills nyligen satt Socialdemokraterna vid makten under nästan ett decennium och det var under denna period som den importerade gängkriminaliteten i Sverige exploderade. När regeringen och Sverigedemokraterna nu gör vad man kan för att försöka städa upp är det idel beklaganden från Socialdemokraterna som gäller.

LÄS ÄVEN: S anklagar regeringen för brist på handlingskraft

Förslaget innebär att riksåklagare Petra Lundh får uppdraget att göra en total översyn av straffrätten med ambitionen om att fler gängkriminella ska häktas och dömas till längre fängelsestraff. Man vill också skifta fokus från gärningsmannen till brottsoffren och samhällets behov av skydd.

– Samhällsutvecklingen är akut, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Men det är inte tillfredsställande, anser Socialdemokraterna som genom före detta socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi låter meddela att man ser förslagen som ett löftesbrott och en ”en oriktad hagelsvärm”. Samtidigt får han en känga av migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

LÄS ÄVEN: S-topp kritiserar ovetandes egen regering