På måndagen kunde Samhällsnytt avslöja att de två nämndemän som friade ett misstänkt våldtäktsförsök för att det kvinnliga brottsoffret inte tittade den tilltalade mannen i ögonen var två socialdemokrater med utomvästlig bakgrund. Nu överklagas domen – och nämndemännens lämplighet att fortsätta döma utreds.

Det var på tisdagsmorgonen som åklagaren lämnade in en överklagan till Uppsala tingsrätt för att få till ett nytt domslut mot den 41-årige nigerianske man som misstänks ha försökt våldta en kvinna i juni förra året.

LÄS ÄVEN: Kvinna tittade inte våldtäktsmannen i ögonen – frias av S-nämndemän

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Senare på tisdagen framkom även att förtroendet för de ansvariga socialdemokratiska nämndemännen Abbas Al-Janabi och Mitra Hobehshoar har fått sig en törn inom partiet.

Detta på grund av deras omdiskuterade domskäl att fria den åtalade därför att brottsoffret varit spänd i stället för avslappnad under rättegången, “vilket hon borde ha varit om den berättelse som hon lämnat varit riktig”. De två nämndemännen utreds nu av partiet för att utröna huruvida de kan fortsätta arbetet med att döma i tingsrätten.

Domskälen är problematiska

Vivianne Macdisi är regionråd för Socialdemokraterna i Uppsala och hon ser problematiskt på sättet som nämndemännen helt och hållet riktar sig mot brottsoffrets person och beteende i rättssalen.

– Jag tycker att domskälen så som de är formulerade gör att det är svårt att förstå hur nämndemännen kom till den här slutsatsen och då blir det ett problem, säger Macdisi till SR.

S-nämndeman: “Svårt att ta fram i skrift”

Mitra Hobehshoar står fast vid sitt beslut och hävdar att hon upplever att brottsoffret inte talade sanning. Detta trots att hennes berättelse anses vara sammanhängande och trovärdig av rättens ordförande och en av nämndemännen. Hur Hobeshoar har resonerat vill hon däremot inte berätta och hänvisar till “sekretess”.

– Det har absolut ingenting med att titta i ögonen och göra. Det finns massor av andra saker som återigen det är sekretess och jag vill inte tala om det, säger Hobeshoar till SR.

På frågan varför Hobeshoar inte radar upp dessa “massor av andra saker” i domskälen berättar hon att det är svårt att att uttrycka en känsla i skrift.

– Det är en upplevelse. Det är svårt att ta fram med skrift, säger Hobeshoar.

LÄS ÄVEN: Våldtäktsåtalad friades i tingsrätten – 18-årig målsägande tog livet av sig

authorimage