Nu står det klart att Halmstadborna åtminstone tills vidare slipper den planerade moskén i området Fyllinge. Detta efter ett beslut i kommunfullmäktige. Men Centerpartiet är besvikna och flaggar för att de kommer fortsätta verka för att den islamiska föreningen ska tillåtas bygga en ny moské i kommunen.

Det var på torsdagen som kommunfullmäktige i Halmstad höll sammanträde där mosképlanerna som genomgått flera turer fram och tillbaka till slut skulle avgöras. Socialdemokraterna gjorde gemensam sak med Sverigedemokraterna och satte ned foten mot att teckna avtal med Islamiska barn- och kulturföreningen om markreservation för bygget. Även Moderaterna och Kristdemokraterna sade nej, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Moskébygge i Halmstad stoppas: ”Stora problem med segregation”

Planerna för att bygga en moské i Halmstad har diskuterats sedan kommunen år 2017 beslutade att sälja mark till Islamiska barn- och kulturföreningen. I februari röstade kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott för att stoppa det planerade moskébygget, ett beslut som nu även kommunfullmäktige följer.

– Det här beror på att vi har stora problem med segregation i Halmstad och ska vi någonsin få bukt med den situationen så måste vi ta det i beaktning i varje beslut vi tar, inte minst med var vi placerar religiösa samlingslokaler, sade oppositionsrådet Stefan Pålsson (S) i februari.

Centerpartiet ska verka för islamisering

Flera partier motsatte sig att stoppa mosképlanerna. C, L, V och MP röstade för moskébygget men det räckte inte. Jenny Axelsson (C) är ordförande för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott och är nu besviken. Hon lovar dock att partiet ska fortsätta verka för att islamiska föreningen ska få bygga ny moské.

– Jag kan bara beklaga att det är ett antal partier som har bytt ställning i den här frågan, Centerpartiet kommer fortsätta att verka för att möjliggöra för den här föreningen, och andra, att bygga den typen av lokaler som man önskar, säger Axelsson.

Det framgår även i ett ljudinslag hos statsradion att den islamiska föreningen inte ger upp sin kamp för en moské. De tänker fortsätta arbeta för att få bygga på annat håll i kommunen.

SD har inget emot moské på annan plats

När Hallands-Posten frågar Sverigedemokraternas lokalpolitiker Ulf Holmgren varför de motsätter sig moskén uppger han att det är opassande i ett invandrartätt område med tanke på integrationsarbete. SD-företrädaren har däremot inget emot att samhället islamiseras på andra geografiska håll.

– Det bor många nyanlända i det här området och att då bygga en jättestor byggnad där som gör att det blir ännu svårare med integrationen är ett misstag. Jag har inget emot en moské någon annanstans, slår Holmgren fast.

LÄS ÄVEN: Kommun köpte fastigheter för 1 miljon – säljer marken för 83 000 till moskébygge