Idag avgör Uppsala kommuns bygg- och miljönämnd om Uppsala ska få ett eget islamistiskt center i det utsatta området Stenhagen. Igår kunde Samhällsnytt avslöja att ordföranden för Dawastiftelsen som vill bygga centret är dömd för systematisk misshandel av sina barn. Barnen misshandlades med tillhyggen bland annat i samband med koranläsning.

I ett nyhetsinslag hos SVT Uppsala hävdar Md Atique Ullah att det nya centret kommer att vara öppet för alla människor och alla religioner. Men av polisens förundersökningsprotokoll framgår att han misshandlade sin son när han ville bli kristen och sluta läsa Koranen:

Samhällsnytt har försökt att nå Md Atique Ullah under dagen utan framgång. Vi fick dock tag på hans kollega Akmal Hyder som också är med i Dawastiftelsen och vars signatur står på bygglovsansökan för det islamistiska centret. Akmal Hyder arbetar även på samma arbetsplats som Ullah – Högskolan i Gävle som professor i företagsekonomi. Hyder vägrar att ta avstånd från barnmisshandel som hans kollega dömdes för:

– Ni ska prata med honom.

Ja, men nu pratar vi med dig eftersom du är med i Dawastiftelsen och du står med på bygglovsansökan för den där föreningslokalen. Hur ställer du dig till att Ullah är dömd för att misshandla sina barn bland annat när de inte ville läsa Koranen?

– Jag sitter på ett möte och kan inte prata.

Det är en ganska enkel fråga egentligen – tar du avstånd från sådant beteende eller inte?

– Jag kan inte svara nu. Ring mig senare.

Kan du inte bara svara ja eller nej på min fråga?

– Jag sitter på ett möte förstår du och du fortsätter bara prata… Jag kan inte svara!

Varför kan du inte svara?

– Jag stänger min telefon!

Samhällsnytt har även varit i kontakt med Ylva Stadell (S) som är ordförande i bygg- och miljönämnden i Uppsala kommun som idag ska avgöra om centret i Stenhagen ska bli av. I en intervju till SVT Uppsala var hon positiv till idén:

-Jag anser att en föreningslokal passar väl på den marken, sade hon bland annat.

Igår avslöjade Samhällsnytt att ordföranden för Dawastiftelsen som söker bygglov systematiskt misshandlade sina barn – bland annat i samband med Koranläsning. Vad är din kommentar till det?

– Det är så klart förkastligt att någon har slagit sina barn.

Det skedde dock i samband med koranläsning. Han ska ha misshandlat sin son när han inte ville läsa Koranen. Det går isär med hur Dawastiftelsen marknadsför idén med islamiska centret i Stenhagen offentligt – och det är ju något som ni kommer att besluta om idag?

– Jag hänger inte riktigt med… Du kan gärna skicka frågorna på mejl.

Min fråga är ganska enkel egentligen – kommer de ovannämnda omständigheterna ha en påverkan på ert beslut idag?

– Barnmisshandel är fullständigt vidrigt förstås…

Det säger dock en del om vilka värderingar som Dawastiftelsen har eftersom detta skedde i ett religiöst sammanhang?

– Jag går inte in på vad den här stiftelsen har för värderingar. Det är inte relevant för ärendet.

Har inte du som politiker ett ansvar att stoppa extremism – bland annat religiös extremism?

– Det är något annat än byggnadslag.

Kommer ni alltså att titta på det här ärendet utan att beakta de omständigheter som framkommit om Dawastiftelsen i övrigt?

– Jag har tyvärr inte tid att prata nu, men jag hoppas att det blir en fin artikel!

Ett beslut i ärendet väntas komma kring kl. 18 idag. Samhällsnytt kommer att fortsätta rapportera om utvecklingen i detta ärende.