Markus Evansson Ljusdal Socialdemokraterna

T.v. Statsministern med Markus Evansson (S). T.h. Genrebild Skottland. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

S-pamp åtalas för korruption – tog emot mutresa till Skottland

Publicerad 1/28/2021
Annons

På onsdagen uppmärksammades det att Markus Evensson, kommunstyrelsens ordförande i det starka S-fästet Ljusdals kommun, åtalas för korruptionsbrott. Detta efter att ha tagit emot en mutresa till Skottland från ett lokalt bolag.

Det var mellan den 7 och 10 juni 2019 som Evensson följde med på en resa till Storbritannien som innefattade transport, boende och vad som uppges vara diverse aktiviteter, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: S-topp avgår efter korruption – beviljade bidrag till sin egen klubb

Kostnaden för Evensson närvaro på resans tre dagar landade på 6 977 kronor och notan tog det lokala bolaget Destination Järvsö AB. Kommunens revisorer kritiserade resan i en revisionsrapport där man skrev att det var ett ”förtroendeskadligt agerande”.

S-pampen ser inget brottsligt i mutan

Med Socialdemokraternas hela 33,5 procent i Ljusdal leder Evensson kommunstyret tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet. Han ställs nu inför rätta misstänkt för tagande av muta.

Enligt åtalet ska det handla om en otillbörlig förmån i utbyte mot vad han kunnat ordna i egenskap av sina politiska uppdrag eller anställningar. Det framgår av åtalet att Evensson nekar till att ett brott har begåtts.

Enligt Åklagarmyndigheten är straffskalan för tagande eller givande av muta böter eller fängelse i högst två år. Vid ett grovt brott är straffskalan fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Samtliga av dessa brott handläggs av Riksenheten mot korruption som är en specialenhet inom myndigheten.

Efter möte med partiet har Evensson aviserat att han på torsdagen klockan 16.30 kommer hålla pressträff.

Markus Evensson (S). Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: S-pamp utsåg olagligen partikollega till högste chef i kommun

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons