Markus Evensson Skottland

T.v. Markus Evensson (S). T.h. Hotellet i Skottland. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

S-pamp fick bjudresa efter räntefritt miljonlån – avgår

Publicerad 1/29/2021
Annons

På torsdagen uppmärksammade Samhällsnytt att socialdemokraten Markus Evensson, kommunstyelsens ordförande i Ljusdal, åtalas för korruptionsbrott. Detta efter att ha låtit sig ta emot en bjudresa till Skottland efter beslut om ett räntefritt miljonlån till cykelverksamhet i Ljusdal.

Det var mellan den 7 och 10 juni 2019 som Evensson följde med på en resa till Storbritannien som innefattade transport, boende och vad som uppges vara diverse aktiviteter. Bakgrunden till resan ska ha varit att det lokala bolaget Destination Järvsö AB ville erbjuda en ”studieresa” för kommuntoppen.

LÄS ÄVEN: S-pamp åtalas för korruption – tog emot mutresa till Skottland

På torsdagseftermiddagen höll Evensson en digital pressträff där han på uppmaning av Socialdemokraterna meddelade att han lämnar sina förtroendeuppdrag i kommunen med anledning av åtalet rörande tagande av muta.

– Jag nekar till brott och man är oskyldig till man är dömd. Trots det väljer jag att avgå, säger Evensson (S) till SVT.

Beviljade räntefritt lån av skattebetalarnas pengar

Det framgår av åtalet att Evensson har låtit sig bjudas på en tre dagar lång resa till Skottland som kostade omkring 7 000 kronor och notan tog det lokala bolaget Destination Järvsö som varit drivande i att Järvsö Bergcykelklubb ska expandera sin verksamhet i kommunen.

Resan som på pappret kallas ”studieresa” och sker efter att kommunstyrelsen med Evensson i spetsen bland annat beviljat ett räntefritt lån på två miljoner kronor av skattebetalarnas pengar till cykelklubben. Detta för att lånet ska finansiera byggandet av en cykelpark.

Skulle ta ut traktamente

Samhällsnytt har tagit del av förundersökningsprotokollet som visar att kostnaderna kopplade till Evenssons närvaro beräknades till 9561 kronor men kom att sänkas till 6 977 kronor eftersom Evensson inte fullföljde ett planerat uttag av traktamente av skattebetalarna för gratisresans tre dagar. Detta efter att den misstänkta mutresan hade fått medieuppmärksamhet.

S-pampen ville dölja: ”Behöver mejl diarieföras?”

I polisutredningen går det att läsa en mejlkonversation mellan Evensson, Karin Höglund som är administrativ chef i kommunen och även kommunchefen Nicklas Bremefors.

Evensson lyfter frågan huruvida deras mejlkonversation om bjudresan till Skottland måste diarieföras som handling för allmänheten.

S har förtroende för S-pampen

Bertil Asplund är ordförande i Socialdemokraternas lokalavdelning i Ljusdals kommun och han vill tona ned allvaret i korruptionsmisstanken för att istället tydliggöra att man har förtroende för Evensson eftersom han förutom ”ha låtit sig mutas” även har gjort bra saker för kommunen och partiet.

– Det är klart att vi har ett förtroende för det är ju inte så att Markus bara har låtit sig mutas och gjort massa dåliga saker, säger Asplund till SVT.

LÄS ÄVEN: S-topp avgår efter korruption – beviljade bidrag till sin egen klubb

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons