Den socialdemokratiske kommunpampen Michael Karlsson som nyligen avslöjades med skulder till Kronofogden på närmare en miljon kronor har återigen hamnat i blåsväder. Nu framkommer det att Karlsson rekryterat sin partikamrat som högste chef i det starka S-fästet Åmål. En tillsättning som landat i ett lagbrott.

På fredagsmorgonen uppmärksammades det att Michael Karlsson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Åmål utreds för rekryteringen av partikamraten Anders Sandén som kommundirektör, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrater bjuder hundratals gäster på skattebetald alkoholfest – trots ekonomisk kris

Nonchalerade lagen

Enligt kommunallagen är det kommunstyrelsen som ska utse kommundirektören. Vidare är det kommunstyrelsen som ska besluta om att påbörja en rekryteringsprocess. Men så gick det inte till i Åmål.

S-pampen Karlsson tog besluten på egen hand och med hjälp av sin personalchef rundades kommunstyrelsen i avsikt att ge Anders Sandén, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna kommun i norra Stockholm, platsen som Åmåls högste chef.

Enligt e-postmeddelanden som SVT har tagit del av har Karlsson och personalchefen stämt möte med ett enda rekryteringsföretag, utan att inhämta anbud från minst tre företag enligt kommunens egna riktlinjer. Vid den här tidpunkten var kommunstyrelsen också helt ovetande om rekryteringen.

Sedan införandet av den nya kommunallagen den 1 januari 2018 ska en kommundirektör ha en instruktion rörande hans arbetsuppgifter. Den 6 maj började Sandén sitt nya arbete men någon arbetsbeskrivning med instruktioner om vad hans arbete handlade om existerade inte.

Jan Turvall är expert i förvaltningsrätt och lektor vid Göteborgs universitet. Han är kritisk och menar att tillsättningen är ett lagbrott.

– Det här är ju klart en olaglig fråga. Jag har aldrig stött på en kommun där man två och ett halvt år efter lagens ikraftträdande inte har utformat någon instruktion. Det tycker jag är klart bristfälligt, säger Turvall till SVT.

Ärendet har anmälts till Förvaltningsrätten. Karlsson vill dock inte svara på medias frågor om tillsättningen.

Starkt S-fäste 

Åmåls kommun är ett av Socialdemokraternas starkaste fästen i landet. I valet år 2018 fick partiet lokalt över 44 procent av rösterna.

Jagad av Kronofogden – ljuger om orsak

I mitten av april uppmärksammade Samhällsnytt att Michael Karlsson har skulder till Kronofogden på närmare en miljon kronor. När toppolitikern konfronterades med uppgifterna hävdade han att alla skulder härrör från fruns tidigare företag.

Men det visade sig inte stämma. Ärendena hos myndigheten handlar om flera olika skulder som registrerats de senaste åren – bland annat till olika banker, inkassobolag, räkningar till bilförsäljare, en tennisklubb och Trafikförsäkringsföreningen.

S-pampen fick frågan av SVT hur lämpligt det är att han med sitt skuldberg samtidigt ska hantera kommunens pengar. Men det ser Karlsson inget konstigt med eftersom han inte gör det ensam. Socialdemokratiska partiet meddelade att de inte har några problem med situationen ”eftersom det rör hans privatekonomi”.

LÄS ÄVEN: S-pamp skyldig Kronofogden nära en miljon – ljuger om orsak

authorimage