ali-ellinor-feat
Inrikes

S-politiker rånades på bilen av Ali: ”Fy fan, Sverige är värre än Afrika”

Publicerad 6/14/2023
Annons

Samnytt har tidigare skrivit om den rikskände livsstilskriminelle vansinnesföraren, bilrånaren och 200-faldige serieförbrytaren Ali Mohammed Arrach. 2019 körde han under en av sina många vansinnesfärder ihjäl en man på Örbyleden söder om Stockholm och gjorde därmed dennes barn faderlösa. Efter en kort tid i frihet som han använde för att begå nya brott ställs han nu åter inför skranket.

Ali dömdes för dödskörningen till ett kortare fängelsestraff som han sedan frigavs i förtid ifrån trots att han grovt och upprepat misskött sig under strafftiden. Efter frigivningen återföll han direkt i ny brottslighet och greps i februari efter att maskerad och under knivhot ha rånat en kvinna på hennes bil utan för varuhuset Bauhaus i Bromma i västra Stockholm.

S-politiska rånoffret: ”Sverige ska vara en humanitär stormakt”

Brottsoffret är 37-åriga socialdemokratiska regionpolitikern Ellinor Vikman Rindevall. Hon är ledamot i klimat- och regionutvecklingsnämnden, ersättare i regionfullmäktige och ledamot i Mälardalsrådet.

I sin politiska gärning har Ellinor profilerat sig som en stark förespråkare för utomvästlig massinvandring. Hon var bland annat en av undertecknarna till ett socialdemokratiskt massupprop publicerat i partinära Aftonbladet med kravet att ”Sverige ska vara en humanitär stormakt”.

Artikeln är fylld med vackra fraser om ”solidaritet” och ”alla människors lika och okränkbara värde”. När Ellinor själv blir ett offer för den förda invandringspolitikens negativa konsekvenser förvandlas tonläget till ett väsentligt annat med bland annat svordomar.

– Alltså fy fan, är Ellinors spontana reaktion i telefon till vakthavande befäl på polisens larmnummer.

Ellinor får därefter frågan om hon är fysiskt skadad, vilket hon intygar att hon inte är men att den maskerade rånaren, som sedan ska visa sig vara Ali, hotat att ”hugga henne” om hon inte överlämnar bil och bilnycklar. Polisen efterfrågar också ett signalement på rånaren:

– Han hade mörkbruna ögon, typ lite mörkare hudfärg liksom, inte svart men lite mörkare.

Fattade först inte att det var ett rån

Ellinor bekräftar även senare i förhör med polisen att rånaren var ”brun i hyn”, ”talade svenska med brytning” och att hon trodde att han kom från ”Mellanöstern”. Hon uppger vidare att det initialt ”inte klickade i verkligheten” att det var ett rån hon blev utsatt för. Det tog ett tag att inse att det inte var en migrant som behövde hjälp med något:

– Det var så otroligt långt borta jag fick verkligen liksom kämpa med att förstå vad det var för situation liksom.

Men när hon lägger märke till att personen är maskerad, har en kniv och säger att han ska sticka eller hugga henne trillar polletten slutligen ned:

– Där någonstans så börjar det väl kanske gå upp för mig att det här är liksom allvar och jag blir typ jätterädd och börjar få panik liksom.

Rånaren hade ”fina ögon”

Ellinor vill ändå under förhören hitta något försonande hos rånaren och säger bland annat att han hade ”fina ögon” och att han inte verkade så ond eftersom han inte bara högg ned henne och tog bilen utan lät henne ta med sig både handväska och mobiltelefon.

– Jag känner att han gav mig två chanser om ni förstår vad jag menar, han hade ju fan kunnat skita i och diskutera med mig överhuvudtaget han hade ju bara kunnat döda mig rakt upp och ner.

”Värre än i Afrika”

S-politikern gör under larmsamtalet, i kombination med fler svordomar, jämförelser med Afrika och menar att det hon nu råkat ut för i Sverige är värre:

– Gud det här är fan det sjukaste jag varit med om. Jag har ändå blivit rånad i gränder i Afrika, det här är fan det sjukaste jag varit med om.

Hon resonerar under förhöret vidare om att hon i sin föreställningsvärld inte alls varit beredd på att hon skulle kunna bli rånad på väg hem från jobbet i Sverige, men att ”i Afrika kanske man är mera förberedd på att någonting sånt skulle kunna hända”.

Elektroniskt övervakad av maken i app

Att polisen snabbt efter händelsen kunde lokalisera Ellinors bil berodde på att hennes man fäst en så kallad airtag på hennes bilnycklar så att han hela tiden via en app i telefonen kunde följa hennes rörelser och veta precis var hon befann sig.

Tack vare den inomäktenskapliga övervakningen kunde polisen också snabbt gripa Ali efter rånet. Han hade dock redan hunnit byta fordon, dumpa Ellinors bil och tillgripa ett annat.

Ali rikskänd återfallsförbrytare

23-årige Ali Arrach har trots sin unga ålder hunnit begå och dömas för flera hundra brott. Han specialitet är att tillgripa bilar under väpnat hot och sedan framföra dessa på ett extremt vårdslöst sätt.

Det slutade 2019 på värsta tänkbara sätt när han under en av dessa vansinneskörningar körde ihjäl en man, vars barn därigenom gjordes faderlösa. Innan dess hade Ali endast dömts till ungdomsvård och ungdomstjänst men den här gången blev det fängelse.

Under rättegången hävdade Ali att han lider av cellskräck och därför inte skulle kunna dömas till fängelse. Domstolen höll inte med men påföljden för dödspåkörningen stannade vid fängelse i endast 3 år och 3 månader. Detta trots att domen innefattade även en rad andra brott och att han hade ett gediget kriminellt förflutet.

Fick straffrabatt, släpptes och återföll direkt i brott

Från detta fick Ali sedan dra av en tredjedel i straffrabatt. Han släpptes ur fängelset drygt ett år i förtid. Detta fastän han kontinuerligt och grovt med hot och våld misskött sig under fängelsevistelsen och inte uppvisat några tecken på att vara rehabiliterad och vilja växla över till ett hederligt liv.

Förtida villkorlig frigivning ska egentligen endast medges för den som skött sig och där det finns anledning att tro att personen inte återfaller i brott men har på grund av platsbrist på fängelserna förvandlats till praxis så att de utdömda påföljderna egentligen endast existerar på papperet.

Eftersom straffrabatten anges i procent kan den i tid räknat bli mycket kraftig vid längre fängelsepåföljder. Den som exempelvis döms till det längsta möjliga tidsbestämda straffet i Sverige som är 18 års fängelse slipper avtjäna hela 6 år av strafftiden.

Snabbt efter den förtida villkorliga frigivningen var Ali åter i farten

Gjordes till rikskändis av SVT

Ali blev rikskändis som livsstilskriminell migrant efter att SVT Uppdrag Granskning uppmärksammat honom i ett reportage. Han raljerade inför statstelevisionens reporter kring att ungdomsvården han dömts till mer än straff eller rehabilitering fungerat som en skola för att lära sig nya brott och träffa förebilder på brottets bana.

I inslaget berättade Ali att han började begå brott redan som 10-åring och begick sitt första rån när han var 12. ”Med åren har det eskalerat” konstaterade han – rakt motsatt ambitionen med den ungdomsvård han varit föremål för där målsättningen varit att Ali ska sluta begå brott.

Ali sitter nu häktad och ska ställas inför rätta vid Solna tingsrätt för rån och grovt häleri. S-politikern är inte den enda han sedan han frisläpptes har hunnit med att under dödshot knivråna på ägarens bil. Tre andra personer, två kvinnor och en man, har råkat ut för samma sak. Ali har enligt förundersökning och stämningsansökan som Samnytt tagit del av även stulit fordon och skyltat om dem med registreringplåtar som han plockat från andra bilar.

Försökte undanröja bevis från häktet

Ifrån häktecellen har Ali vidare ertappats med att skriva brev till kumpaner på utsidan där han bett om hjälp att undanröja bevis för andra brott och stöldgods han förvarat på ett ”gömställe”. ”Annars är jag körd” skriver han i brevet. Kommunikationen har varit möjlig då han inte belagts med restriktioner.

Ali nekar, trots övertygande bevisning, till brott. Som i tidigare rättegångar hävdar Ali åter att han lider av cellskräck och att det därför vore inhumant att låsa in honom.

Stämningsansökan kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Ali körde ihjäl familjefar – nu häktad för bilrån

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
555Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons