En 43-årig migrant tillika socialdemokratisk kommunpolitiker i Norrbotten har häktats misstänkt för att ha avrättat sin fru. Men enligt honom själv var inte avsikten att mörda kvinnan.

Det var på torsdagen som en kvinna påträffades död i Graninge beläget i Sollefteå kommun efter att den iranske medborgaren Abdollah Ashkan Ekhtiari ringt till polisen och uppgett att han skjutit sin fru. På fredagen begärde kammaråklagare Jens Göransson migranten häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Ekhtiari, som tillsammans med sin fru och barn invandrade till Sverige som gäststudent år 2007, medgav häktningen i Ångermanlands tingsrätt – men hävdar att det inte handlar om mord utan istället grovt vållande till annans död eftersom det inte ska ha skett uppsåtligen.

– Det är mannen som har hanterat vapnet. Han menar att det inte har skett uppsåtligen. Men jag har begärt honom häktad för mord och tingsrätten har också häktat honom för ett uppsåtligt brott, det vill säga mord, säger åklagaren till SVT.

S-politiker med olika namn och adresser

På fredagseftermiddagen rapporterade Nyheter Idag att den häktade mannen är förtroendevald för Socialdemokraterna. När Samhällsnytt tittar närmare på häktningsframställan och jämför personuppgifterna med politikerns namn visar det sig att personnumret är det samma men att Ekhtiari använder sig av olika förnamn – både ’Abdollah’ och ’Ashkan’.

Vidare ser vi att Ekhtiari är folkbokförd på en adress i Kiruna där han tidigare var ledamot i kommunfullmäktige och numera figurerar som ersättare. Detta samtidigt som åklagaren uppger att att egentligen bor på adressen i Sollefteå kommun som ligger hela 80 mil bort.Ekhtiari kampanjarbetar för S. Foto: Faksimil Facebook

I sociala medier stoltserar Ashkan med logotyper från Socialdemokraterna.

Vid sidan om engagemanget i partipolitiken engagerar sig Ekhtiari även som styrelseledamot för partiets studieförbund Arbetarnas Bildningsförbund (ABF).

Statstelevisionen undanhåller att han är politiker

När den skattefinansierade public service-aktören SVT uppmärksammar häktningen utelämnar de uppgiften att det rör sig om en politiker. Istället omnämns socialdemokraten enbart som ”Sollefteåbo”.

Fick snyftartikel trots eget misstag

År 2015 publicerade tidningen Norrländska Socialdemokraten en artikel om S-politikern Ekhtiari som redan då satt i kommunfullmäktige i Kiruna. Tidningen uppmärksammade att socialdemokraten riskerade utvisning från Sverige. Detta eftersom han själv skickat in en ansökan om permanent uppehållstillstånd nästan två veckor för sent.

Enligt artikeln gick ärendet vid tidpunkten vidare för behandling i Migrationsdomstolen.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrat dömd för sexbrott mot asylsökare – Sveriges Radio utelämnar partitillhörighet