ica-rachel-de-basso

Foto: Thuresson, CC BY-SA 4.0 / Faksimil Facebook

Inrikes

S-regionråd vill se hårdare tag mot ovaccinerade – kräver vaccinpass för affärer

Publicerad 12/16/2021
Annons

I Jönköpings län vill regionrådet Rachel De Basso att fler vaccinerar sig. Ett sätt att sätta press på ovaccinerade tycker hon kan vara att utöka vaccinpassen till att även omfatta ställen som köpcenter, affärer och föreningsmöten.

I slutet av förra veckan besökte Rachel De Basso, ordförande i FS-nämnden (folkhälsa och sjukvård), operation/iva-avdelningen på Länssjukhuset Ryhov där hon träffade personer från ledning och personal.

Hon upplever att personalen är trötta och slitna efter att ha arbetat intensivt med covidsjuka under pandemin och man är bekymrade över att smittan kan öka igen.

– Det sätter sina spår. Arbetsgruppen är bekymrad över om smittan kommer att öka framöver. Därför vill jag vädja till alla att följa rekommendationerna som finns. Det handlar främst om att ovaccinerade ska ta sitt ansvar och vaccinera sig och att inte umgås i större sällskap, säger Rachel De Basso till Vetlanda-Posten.

LÄS ÄVEN: Behandling av covid stoppades – för att öka viljan att vaccinera

Hon anser det vara viktigt att ta första, andra och tredje sprutan.

– Vaccinet skyddar inte 100 procent mot viruset, men mot att bli allvarligt sjuk. Det finns starka röster från ”antivaxxare” som är skeptiska till vaccinet. Men även om man inte vill ta det för sin egen skull, så tycker jag att man kan ta det för att vara solidarisk och skydda de äldre. Äldre är en skör grupp som till och med har dött i den här sjukdomen, säger Rachel De Basso.

Ökad press

Nu vill De Basso sätta ytterligare press på ovaccinerade genom att vaccinpassen skulle omfatta fler ställen än i dag, framför allt platser där många samlas som köpcenter, affärer och föreningsmöten.

– Det är min personliga åsikt då jag ser detta utifrån solidariteten mot de äldre som har isolerat sig och begränsat sina kontakter under pandemin. Vi ser nu att flera unga och ovaccinerade går och vaccinerar sig för att de vill värna om sin frihet att röra sig. Därför tror jag att det kan vara bra att utöka användningen av covidbevis, fortsätter Rachel De Basso.

LÄS ÄVEN: Data om godkännandet av Pfizers vaccin kan hemlighållas i 55 år

Inför jul- och nyårshelgen pekar hon på vikten av att alla sköter sig och följer regeringens och myndigheternas rekommendationer och uppmaningar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons