Skatteutskottets ordförande, den socialdemokratiske riksdagsmannen Jörgen Hellman, har uppgett att han är bosatt i en stuga långt ute på landet utan toalett. På så sätt har han utöver riksdagsarvodet beviljats närmare 700 000 kronor i ersättning för traktamenten och övernattningsbostad. Det avslöjar Sveriges televisions Uppdrag granskning. Nu avgår Hellman med omedelbar verkan.

Torpet Simonstorp 170 i Dalsland, längst ut på en lerig väg utanför Brålanda i Vänersborgs kommun, var fram till nyligen riksdagsmannen Jörgen Hellmans (S) officiella bostad.

Men att Hellman, som är ordförande för skatteutskottet och ordinarie ledamot i krigsdelegationen, verkligen skulle ha varit permanent bosatt i torpet ifrågasätts. Inte minst eftersom stugan saknar fungerande toalett och dusch. När SVT:s journalister besöker den möts de av trasiga fönster, hål i fasaden och ett träd ligger fällt över vägen så det inte går att komma fram till bostaden.

Fick 700 000 kronor

De riksdagsledamöter som är skrivna inom ett avstånd av fem mil från riksdagen har inte rätt till resetraktamenten och ersättningar för övernattningsbostad i Stockholm. Därför misstänks att Hellman endast skrivit sig i stugan för att få rätt till de extra ersättningarna, utöver det arvode han som utskottsordförande redan får på 85 800 kronor i månaden.

Totalt har Jörgen Hellman kunnat kvittera ut närmare 700 000 kronor i extra ersättningar de senaste åren, genom att vara skriven i torpet. Det är nästan dubbelt så mycket pengar som ett torp i Simonstorp kostar.

”Bor på flera ställen”

I ett inlägg på Facebook hävdar Jörgen Hellman att han följt reglerna och inte har fuskat till sig extra skattepengar.

”Av familjeskäl bor jag på flera ställen i Västsverige. Som riksdagsledamot har jag även en övernattningslägenhet i Stockholm. Då riksdagen har sitt säte i Stockholm så erbjuds vi ledamöter som inte bor i Stockholm en övernattningsbostad som gör det möjligt för oss att fullfölja vårt uppdrag”, skriver han och fortsätter:

”Jag har sovit i genomsnitt 3 nätter i veckan i min övernattningslägenhet och följt reglerna om dispositionsrätt och redovisat antalet nätter som jag sovit i övernattningslägenheten. Detta går att följa i riksdagens redovisningar av Stockholmstraktamenten.”

Efter att Uppdrag granskning börjat titta på S-toppens boende valde han dock att skriva sig på en ny bostad i Skärhamn på Tjörn på västkusten. Där bor sedan tidigare Evike Sandor, Tjörns kommundirektör.

Avgår ”med omedelbar verkan”

Efter att Uppdrag granskning publicerat sin granskning meddelar Jörgen Hellman, som suttit i riksdagen för Socialdemokraterna sedan 2006, att han avgår.

”Jag har inte tillförskaffat mig någon ersättning, jag inte har rätt till. Däremot inser jag att detta skadar förtroendet för mig som folkvald och framförallt riskerar det att skada mitt parti. Jag har sedan tidigare aviserat att jag inte kandiderar för omval, men kommer i ju med detta avgå från alla mina uppdrag med omedelbar verkan”, skriver han i ett nytt Facebookinlägg.

M-politiker fick 390 000

I Uppdrag granskning granskas även den moderata riksdagspolitikern Helena Bouveng, som varit folkbokförd i en villa utanför Vetlanda samtidigt som hon bott i lägenhet tillsammans med sin pojkvän på Värmdö. I villan i Vetlanda är även Bouvengs bror och hans fru folkbokförda.

Bouveng har själv i handlingar till kommunen bedyrat att lägenheten på Värmdö används som permanentbostad, men säger till SVT att hon använder den som fritidsbostad.

Genom att vara skriven i villan som hennes bror bor i, medan hon i själva verket varit bosatt tillsammans med pojkvännen på Värmdö, har Bouveng fått ut traktamenten och ersättningar på över 390 000 kronor som hon annars inte hade haft rätt till.

”Har fyllt i fel”

Till Uppdrag granskning säger Helena Bouveng att hon ”har fyllt i fel” uppgifter till kommunen, och att hon aldrig använt lägenheten på Värmdö som permanentbostad.

– Jag ber om ursäkt. Jag är inte jätteduktig på detta, ursäktar hon sig.

I Uppdrag granskning kritiseras även den socialdemokratiske riksdagsledamoten Mattias Ottosson för affärer han gjorde 2007, där han privat köpte loss en tomt utanför Norrköping samtidigt som han i egenskap av kommunstyrelsens ordförande gjorde en fastighetsaffär i mångmiljonklassen.

I båda fallen var Lantmännen motpart, och SVT menar att Ottosson kan ha fått ett mer förmånligt pris för den fastighet han köpte privat i och med att han samtidigt ansvarade för den större kommunala fastighetsaffären.