I en S-märkt debattartikel på måndagen framfördes krav på att den svenska regeringen ska skänka stridsflygplan och stridsvagnar till Ukraina. Detta motiveras med att ”varje nedkämpad rysk stridsvagn är en mindre som kan användas mot Sverige”.

Det är Petter Martinsson, ordförande för Social­demokraternas säkerhets­politiska klubb och tidigare politiskt sakkunnig i statsråds­beredningen, som har författat debattartikeln, ”Skicka stridsvagnar och Gripen till Ukraina” i SvD.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt vill se ryskt maktskifte: ”Ukrainare behöver stupa för sin frihet”

Martinsson skriver att försvaret av Ukraina har gått in i ett kritiskt läge och att det krävs stridsvagnar och stridsflygplan för att nå ett avgörande på slagfältet. Det ska därför vara dags att ”gå från ord till handling” eftersom att Sverige redan är en del av kriget.

Den svenska regeringen bör bistå med alla till buds stående medel – inklusive stridsvagnar och stridsflygplan.

S-politikerns argument till varför svenska skattebetalare ska skänka sina stridsvagnar och Gripen-flyg är för att ”varje nedkämpad rysk stridsvagn i Ukraina ”är en mindre som kan användas mot Sverige”.

Genom att ryska styrkor binds och nedkämpas i Ukraina minskas det direkta militära hotet mot Sverige, och därmed också behovet av resurser på hemmaplan.

Enligt Martinsson bör Sverige redan nu öppna för leveranser av stridsflyg eftersom att ”det skulle kunna göra det möjligt för fler länder att gå samma väg”.

Ukrainas sak är vår. Det är nu upp till regeringen att göra det som krävs.

LÄS ÄVEN: Israels tidigare premiärminister: ”Väst stoppade fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina”