Kommunen i det socialdemokratiskt starka fästet Nyköping har börjat hålla könsuppdelade möten med invånarna i det ”utsatta området” Brandkärr. Enligt ansvariga är det den ”bästa lösningen” för dialog.

Samhällsnytt har vid flera tillfällen uppmärksammat det invandrartäta Brandkärr där poliser utsatts för stenkastning och mängder av bilar satts i brand. På oroligheterna har polisen svarat med bland annat att ordna jippo med hoppborg och ett vädjande Facebookinlägg om att ”poliser också är människor”.

LÄS ÄVEN: Nyköpingspolisen vädjar till stenkastande förortskriminella: ”Vi är människor”

Kommunen, som styrs av Socialdemokraterna med Centerpartiet och Miljöpartiet som stödhjul, har på det officiella Facebookkontot publicerat inlägg i vilka man kallar till möte för dialog med invånarna om hur en framtida mötesplats ska se ut i Brandkärr. Men det är inget gemensamt möte utan kommunen vill se separata möten för män och kvinnor.

Kommunen: ”Bästa lösningen”

Torbjörn Olsson är centerpartistisk politiker och ordförande i kommunens Kompetens- och arbetsmarknadsnämnd. Han menar att det är nödvändigt att hålla könsuppdelade möten om alla ska få komma till tals.

– Tyvärr är detta den bästa lösningen just nu. Självklart hade det varit bättre om vi inte hade behövt skilja män och kvinnor åt. Arbetet för ökad jämställdhet pågår parallellt men det är betydligt mer långsiktigt, säger han. Den nya mötesplatsen i Brandkärr ska vara öppen för alla Nyköpingsbor. Även de dialogmöten som kommer att hållas för att hämta in synpunkter är öppna för alla, säger Olsson till Södermanlands Nyheter.


S-pampen hyllar Allah

I sociala medier syns bilder hur kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, Urban Granström (S), håller upp ett pekfinger på muslimskt vis med innebörden att man endast tror på Allah.

https://www.facebook.com/caxtonsports/photos/t.1375530094/520714934609708/?type=3

”I Sverige går män och kvinnor tillsammans”

Det är många som uttrycker frustation i kommentarsfältet på Facebook över uppgiften att kommunen håller könsuppdelade möten. En person skriver, ”vi är i Sverige nu och då går både män och kvinnor tillsammans”. Vidare anser personen att de som kommer till Sverige ska följa våra regler.


LÄS ÄVEN: Polisen bjöd ’utsatt område’ på jippo med hoppborg – möts av stenkastning och bilbränder

authorimage