På tisdagen uppmärksammades det hur socialdemokratiskt styrda Sundsvall krävde rejält betalt med hundratals kronor för att handla åt äldre människor i riskgrupp under den pågående coronakrisen. Först efter medieuppmärksamhet pudlar nu kommunen och säger att man ska hjälpa de som inte kan handla.

LÄS ÄVEN: 92-åring med hjärtproblem krävs på hundratals kronor för att få mat hemlevererad

Enligt siffror har minst 8554 smittats av coronaviruset varav 869 avlidit. Folkhälsomyndigheten uppmanar personer över 70 år att avstå från att röra sig i livsmedelsbutiker för att inte utsättas för risken att smittas.

1 475 kronor för fyra matkassar

Sundsvalls kommun har samtidigt en avgift på hela 1 475 kronor för att bära hem en matkasse vid fyra tillfällen åt någon äldre behövande. Kerstin Hedman är 92 år och har hjärtproblem – hon tog kontakt med kommunen för att få hjälp att handla men där tog det stopp eftersom hon inte har råd att lägga omkring 370 kronor extra per matkasse.

– Då har jag inte råd att äta, berättade Hedman för SVT.

Kommun hänvisade åldring att själv lösa

När uppgifterna uppmärksammades på tisdagen visade Sundsvalls kommun initialt ingen förståelse för att äldre personer i riskgruppen inte har ekonomi att lägga hundratals kronor extra per matinköp.

Annika Bäckström är tillförordnad förvaltningsdirektör i Vård- och omsorgsförvaltningen och hon föreslog att den 92-åriga kvinnan på egen hand skulle hitta andra lösningar om priserna inte passade.

– Vi har en fastställd taxa, sa Backström till SVT.


92-åriga Kerstin. Foto: Faksimil SVT

Backar efter uppmärksamhet – men oklart hur

Efter att kommunstyret fått obekväm uppmärksamhet i media svarar socialdemokraten Niklas Säwén som är ordförande i Vård- och omsorgsnämnden att de backar och ska hitta en lösning.

– I det här läget kommer kommunen att behöva hjälpa personer som inte kan handla själva. Även de som inte har hemtjänst idag, säger Säwén till SVT.

Det är dock fortfarande oklart exakt hur kommunen ska hjälpa personerna. Säwén ber att få återkomma med ett svar.


S-toppen Niklas Säwén. Foto: Faksimil SVT

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10214008539142150&set=a.1510051105833&type=3&theater

LÄS ÄVEN: Trump kritiserar Sveriges hantering av pandemin

 

authorimage