Umeå kommun ska spara 20 miljoner kronor i förskolorna, detta sker främst genom att minska andelen förskollärare. Samtidigt visar det sig att kommunen lägger omkring 323 miljoner kronor på kultur.

För- och grundskolenämnden i Umeå behövde omkring 20 miljoner kronor för att nå balans i sin budget men har nekats detta. Den socialdemokratiskt styrda kommunen har istället beslutat om ett sparpaket på 18,5 miljoner kronor i verksamheter för förskola, fritidshem och skolskjuts, rapporterar SVT.

Sparförslaget innebär en neddragning av andelen förskollärare och en ökning av andelen barnskötare. Moa Brydsten (S) är ordförande i för- och grundskolenämnden och hon berättar för Västerbottens-Kuriren (bakom betalvägg 2019-11-27) att nämnden även har samlat ett underskott på 23 miljoner kronor som måste återbetalas under kommande tre år.

– Vi behöver få plus i resultaträkningen för att betala tillbaka underskottet. Det måste bli plus på sista raden, säger Brydsten till VK.

323 miljoner kronor på kultur

En rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att Umeå betalar hela 2 541 kronor per invånare för kultur. Enligt kommunens hemsida hade Umeå vid årsskiftet 2018/2019 127 119 invånare vilket innebär en kostnad omkring 323 miljoner kronor.

Hjälper vuxna migranter

En nätgranskning visar att Umeå kommun även har storsatsat på migranter. Senast i oktober meddelade socialdemokraten Andreas Lundgren som är ordförande i individ- och familjenämnden att kommunen och Röda korset har förlängt en överenskommelse rörande så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Den innebär att hjälporganisationen beviljas 800 000 kronor för att även nästa år arbeta med att tillhandahålla boenden för migranterna som hinner fylla 18 år under asylprocessen.

“De kan de där med prioritering”

I sociala medier är det flera som uttrycker kritik mot det socialdemokratiska styret i kommunen. En person skriver, “de kan det där med prioritering, rödingarna”.

Färre elever får skolskjuts i Luleå

Ytterligare en kommun i norra Sverige som skär ned på kostnader för skolelever är Luleå. Det är barn- och utbildningsnämnden som föreslår att höja avståndsgränserna rörande skolskjuts, rapporterar NSD.

Förslaget innebär att 113 elever inte kommer att ha rätt till skolskjuts från och med höstterminen 2020 och detta ska därmed spara kommunen en halv miljon kronor om året.

Men Britt-Marie Ejnestrand som är administrativ chef vid barn- och utbildningsförvaltningen vill tona ned de egentliga kostnaderna och istället fokusera på att det handlar om “hälsoaspekter”.

– Så kan det bli, samtidigt ser vi på hälsoaspekterna, att eleverna går eller cyklar till skolan istället för att åka buss eller bil, säger Ejnestrand.

LÄS ÄVEN: Elever i Lindesberg tvingas äta fil till lunch – när kommunen satsar på migranter