En socialdemokratisk kommuntopp med kollegor har sett till att ändra upplägget för när handlingar som tas upp i socialnämnden publiceras för allmänheten. Detta för att slippa uppmärksamhet i media och risken att ”fel vinkel” sprids i sociala medier.

Det är den lokala nyhetssidan Fagersta-Nyheter som rapporterar att socialnämnden i det starka S-fästet Fagersta kommun plötsligt har slutat att publicera handlingar tidigare än samma dag som nämnden håller sina möten.

LÄS ÄVEN: Facebook censurerar delningar av Socialdemokraternas mörka historia

Bakgrunden till beslutet är att socialdemokraten Niclas Bergström som är ordförande i socialnämnden tillsammans med kollegor inte vill visa handlingarna för att slippa uppmärksamhet från media och allmänheten innan frågorna tas upp av nämnden.

S-toppen: ”Problem att det hamnar i sociala medier”

Bergström tydliggör att de är besvärade över att uppgifterna ”inte är vinklat på det sätt som vi har tänkt”.

– Jag har tagit det beslutet för att vi ser handlingarna som ett arbetsmaterial till att vi fattat ett beslut. Vi har sett det som ett problem att det hamnar i sociala medier och inte är vinklat på det sätt som vi har tänkt, säger Bergström till Fagersta-Posten.


Niclas Bergström (S). Foto: Faksimil Facebook

Lokaljournalist: ”Raka motsatsen till närdemokrati”

När lokaljournalisten Ola Wahlsten som driver Fagersta-Nyheter kontaktade Bergström försvarade han sitt beslut med att media nuförtiden inte längre väntar med att skriva om politiska förslag till att dessa faktiskt är beslutade.

Han menar att det kan handla om förslag som ”kanske inte går igenom” vilket Wahlsten är starkt kritisk mot eftersom han menar att media har en skyldighet att berätta om vad socialnämnden funderar på att bestämma och att läsarna därefter kan ta ställning innan ett politiskt beslut är taget.

– Jag hoppas ju att de kan ta sitt förnuft till fånga. De som drabbas är allmänheten. Fagerstaborna och skattebetalare får inte veta vad som är på gång. Det här är ju raka motsatsen till närdemokrati som de brukar tala så varmt om, säger Wahlsten till Fagersta-Posten.

Vidare uttrycker Wahlsten en skrämmande oro över den demokratiska utvecklingen om fler nämnder tar efter på samma sätt som socialnämnden. Lokaljournalisten menar att det blir svårare att belysa för folket vad som är på gång och kanske då det är för sent.

Starkt S-fäste

I valet förra året ökade Socialdemokraterna med nästan fyra procentenheter och tog hem 42,27 procent av rösterna.

LÄS ÄVEN: S-väljare i 50 år går till SD: ”S borde svepas ut från jordens yta”