Karin Wanngård

T.v. Genrebild hotellrum. T.h. Karin Wanngård (S). Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

S-topp föreslår att riskgrupper i ’utsatt område’ bjuds på hotellboende

Publicerad 3/27/2020
Annons

Socialdemokraterna i huvudstaden kommer att lägga förslag på att personer tillhörande riskgrupper i det till stora delar ’utsatta’ Järvaområdet ska bjudas på hotellrum under den pågående coronaepidemin, detta för att de inte ska insjukna i smittan. S-toppen Karin Wanngård försvarar idén med att ”Stockholms stad har god ekonomi”.

Tidigare i veckan uppmärksammades det att minst sex av de 15 som dött av coronaviruset (COVID-19) i Stockholmsområdet är somalier, något som hävdas bero på otillräckliga språkkunskaper i svenska.

LÄS ÄVEN: Information om corona på 26 språk i särskilt drabbade stadsdelar: ”En utmaning”

På onsdagen lyfte en nystartad nätgrupp kallad Järvahjälpen ett förslag exklusivt för invånare i västra Stockholms invandrardominerade områden att få bo på hotell eller kursgårdar finansierat av skattebetalarna.

S-topp: ”Jättebra idé”

Nu har Socialdemokraterna nappat på idén och kommer att lägga förslag om det för den grönblå majoriteten att behandla. Enligt Karin Wanngård (S) som är oppositionsborgarråd i Stockholms stad är det en jättebra lösning som man bör kräva att styret genomför.

– Det tycker vi låter som en jättebra idé, jag är verkligen beredd att ställa krav på att Stockholms stad genomför det. Det är akuta behov bland annat i Järva med trångboddheten och man får inte bukt med smittspridningen. Jag tycket att det här låter som en jättebra lösning att sätta folk i karantän, säger Wanngård till Mitti.

”Stockholm stad har god ekonomi”

Hur många hotellrum det uppskattningsvis handlar om framgår inte. Men när Wanngård får frågan hur stor kostnaden kan komma att bli för att ordna hotellboenden åt Järvabor slår hon ifrån sig den med orden ”Stockholms stad har god ekonomi”.

– Just nu gör stan mycket på löpande räkning. Det handlar om förslag som räddar liv, jag hoppas att inte plånboken sätter stopp. Stockholms stad har god ekonomi även om det kommer att blir ett jättetufft år, berättar Wanngård.

LÄS ÄVEN: SVT börjar texta Rapport på arabiska

Även äldre personer ska enligt s-förslaget kunna få hotellboende.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons