Genrebild flyktingar / Jimmy Jansson (S)

Inrikes

S-topp kräver flyktingstopp

Publicerad 10/17/2021
Annons

Eskilstuna är fullt, hävdar kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Jimmy Jansson. Tvärt emot Socialdemokraterna på riksplanet vill han inte ta emot fler och intygar att: ”Fler kommuner har samma inställning”.

Länsstyrelsen har lagt förslag om flyktingmottagandet i Sörmland under nästa år. Totalt ska 136 personer med flyktingstatus fördelas, vilket är en ökning med 14 personer jämfört med i år. Enligt förslaget ska 16 av dessa placeras i Eskilstuna.

Ser ”solklar” koppling mellan invandring och brottslighet

Kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S), motsätter sig förslaget. Enligt honom bör Eskilstuna inte åläggas att ta emot några över huvud taget. ”Enligt mig är det en hållning vi ska ha under överskådlig tid. Att inte ta emot alls”, skriver Jansson i ett inlägg på Facebook.

I sitt inlägg radar socialdemokraten upp ett antal anledningar till sitt ställningstagande, bland annat skuldbelägger han flyktingarna för det ökande våldet i staden. ”Kopplingen är solklar. Det är en överrepresentation av unga män till föräldrar som inte lyckats ta sig in i samhället i tillräcklig omfattning bland dem som är en del av den löst organiserade brottsligheten”, konstaterar han.

LÄS ÄVEN: Tjugotal koordinerade bränder i Eskilstuna

”Mördar på öppen gata på ljusa dagen”

Eskilstuna har tre stadsdelar på polisens lista över utsatta områden, Fröslunda, Lagersberg och Skiftinge. Områden som, enligt SR, definieras av låg socioekonomisk status där de kriminella vill ta makten och kontrollera lokalsamhället. I torsdags sköts en  man i 20-årsåldern mitt på dagen, utanför en skola i Fröslunda. Kvällen därpå rapporterades ytterligare skottlossning.

Att de tar livet av varandra på tider och platser där ingen annan kan drabbas. Det är illa nog och måste upphöra . . . Men att de börja mörda på öppen gata på ljusa dagen Nära andra oskyldiga människor. Drar ner stadsdelar i otrygghet. Lockar in unga och barn i deras livsstil. Sprider otrygghet och säljer knark på skolor. Det är över alla föreställningsbara gränser”, skriver Jansson.

På Facebook listar Jansson ett flertal åtgärder som kommunen vidtagit för att bereda plats för det stora antalet migranter som kommit på senare år. Han konstaterar även att: ”Det finns jobb och utbildning i Eskilstuna numer. I kubik”. Trots detta går många arbetslösa. 2019 var, enligt Jansson, 66 procent av alla arbetslösa i Eskilstuna utlandsfödda. Idag är varannan arbetslös i Eskilstuna långtidsarbetslös. I sitt inlägg frågar Jansson retoriskt ”tar tillräckligt många möjligheten? Eller lockar annat?

LÄS ÄVEN: Rektor lyfter förtryck av flickor inom islam – JO-anmäls

”Andra kommuner har samma inställning”

Vi kan ej heller acceptera att problemen fylls på genom mer invandring eller inrikes inflyttning av relativt nyanlända utan koppling till arbete”, skriver han och konstaterar att: ”Hela landet måste därför ha ett mottagande som är realistiskt”.

S-toppens inlägg publicerades inför ett möte med Länsstyrelsen. Han gick dit med mandat från hela majoriteten S, C och M, och även oppositionspartierna L och SD var positiva. KD och MP hade inte lämnat något svar och V vill tvärtom att fler migranter ska beredas plats i Eskilstuna. Efter mötet lämnade Jansson en kommentar till lokala Eskilstuna-Kuriren.

– Det finns förståelse. Fler kommuner har samma inställning.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
568Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons