I en debattartikel kräver tre kvinnliga socialdemokrater, bland dessa Heléne Fritzon (S), EU-parlamentariker och talesperson för jämställdhetsfrågor i den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet, att pappor som köper sex automatiskt ska anmälas till socialtjänsten.

Efter att det i maj framkom att Paolo Roberto köpt sex av en prostituerad tog det bara några dagar för regeringen att föreslå att straffen för sexköp ska höjas till att uteslutande ge fängelse. I dag är straffet oftast böter men kan ge fängelse i upp till ett år.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Sexköp ska uteslutande ge fängelse

Då en man döms för sexköp och samtidigt är vårdnadshavare för ett barn ska detta innebära en automatisk orosanmälan till socialtjänsten, skriver Heléne Fritzon (S), Elin Gustafsson (S) och Carina Ohlsson (S) i debattartikeln.

Sexköpslagen från 1999, som innebär att den som köper sex ska straffas men inte den som säljer, beskriver trion som en stor seger för Socialdemokraternas kvinnoförbund, S-kvinnor. Denna lag vill man exportera vidare till andra EU-länder.

Obligatorisk orosanmälan

Då få döms till frihetsberövande straff vill man skärpa dessa så att de ska ge ”allvarliga konsekvenser som ett fängelsestraff innebär”. Detta innebär att säkerställa att det alltid görs en orosanmälan till socialtjänsten för alla pappor som döms för sexköp.

”Om en förälder har begått ett brott kan barnet vara i behov av socialtjänsten för att få stöd och skydd”, skriver man.

Med Sverige som exempel, både när det handlar om lagstiftning och barns rättigheter, kan vi gå före och visa bästa praxis.