Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson liksom tidigare statsminister Carl Bildt är med på en lista som knyts till ukrainska säkerhetstjänsten. Människor som pekas ut som fiender till Ukraina hamnar ofta på listan innan de ”likvideras”.

Vad har den ukrainske bloggaren ”Vladlen Tatarskij”, de ryska journalisterna Daria Dugina och Margarita Simonjan samt SD-ledaren Jimmie Åkesson gemensamt?

Alla fyra är med på listan ”Skärselden” – en lista över ”Ukrainas fiender” som upprättats av organisationen ”Fredsmäklarna”. De senare två är fortfarande i livet, även om Simonjan nyligen utsattes för ett mordförsök. De första två har mördats.

SBU

”Skärselden” börjar tas fram sommaren 2014, kort efter den väststödda statskuppen i landet. Till en början innehåller den några tusen namn. Personer som upplevs uppträda förrädiskt mot den nya ukrainska regimen.

Men antalet namn växer snabbt. I en intervju med den ukrainska nyhetssajten Fakta år 2019 säger ”Roman Zaitsev”, ett alias för en av dem som står bakom listan, att de samlat ihop 187 000 namn.

– Vi har mycket jobb att göra. Vi ska få tag på varenda en som lyft sin hand mot Ukraina, säger ”Roman Zaitsev”.

Enligt Kyiv post är Fredsmäklarna en ”skum organisation” som uppges stå den ukrainska säkerhetstjänsten SBU nära. The Daily Beast har tidigare pekat på de nära banden mellan SBU, den ukrainska regeringen och ”Skärselden”.

Dödslista

Listan fyller officiellt ingen funktion, men uppges användas av personal vid gränskontroller och vägspärrar för att hitta misstänkta personer. Ett tusental personer uppges ha gripits, tack vare listan.

Vissa menar att listan är en ”dödslista”. Flera personer som tagits med på den har senare dödats.

Den ukrainske före detta parlamentsledamoten Oleg Kalsjnikov och den ukrainske journalisten Oles Busina togs båda med på listan våren 2015, kort innan de mördades. Även den mördade bloggaren Vladlen Tatarskij fanns med på den.

LÄS ÄVEN: Ukrainarysk militärbloggare dödad i Sankt Petersburg-bomb

I några fall, som den ryska journalisten Daria Dugina, har listan i efterhand uppdaterats med texten ”Likviderad” skriven i rött över deras foton, efter att de dödats.

Faksimil

LÄS ÄVEN: Ryssland: Ukrainas säkerhetstjänst bakom mord på rysk journalist

Journalister, opposition och barn

Sedan starten är det personer som anses utgöra ett hot mot den ukrainska regimen som hamnar på listan. 2016 publicerade ”Fredsmäklarna” namn, adress och telefonnummer till drygt 4 500 journalister som ansågs vara ”Ukrainas fiender”.

Många av dem ukrainska journalister som inte minst rapporterat från de östra delarna av landet som då kontrollerades av ryska separatister. Något ledarna i Kiev ogillade. Men det amerikanska propagandaorganet RFERL konstaterade att även journalister från Reuters, BBC, AFP och Al-Jazeera fanns med på den.

En av dem som hamnat på listan är tidigare västvänliga premiärminister Julia Tymosjenko. Efter att hon avgått fängslades hon 2011, men släpptes fri i samband med statskuppen två och ett halvt år senare. Hon ses dock fortfarande som ett potentiellt politiskt hot.

Dessutom har hundratals barn bosatta i Donbass hamnat på ”dödslistan”. En av dem en flicka som, när hon var elva år, i en artikel uttryckte sina känslor om den ukrainska beskjutningen av hemstaden Luhansk, och berättade om rädslan när hon sprang till skyddsrummet. Hon har sedan dess även uttryckt sig positivt om den ryska invasionen för att den stoppar beskjutningen.

Svenskar

På den ukrainska listan finns även ett flertal svenskar. Två av dem är Carl Bildt och Sveriges tidigare USA-ambassadör Rolf Ekéus. Båda två finns med på listan på grund av att de deltog i Säkerhetskonferensen i München 2020, som syftade till att lösa den väpnade konflikten i Ukraina.

”Fredsmäklarna” och SBU anser att det tolvpunktsavtal som skrevs under i München, vilket bland annat kräver att Ukrainas ryska minoritet ska respekteras, hotar Ukrainas självständighet och territoriella integritet.

En tredje svensk på listan är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Av källmaterialet tycks det dock bero på att Åkesson blandats ihop med Nationaldemokraternas tidigare partiledare Marc Abramsson.

Marc Abramsson påstås enligt mejlkorrespondens som ”Fredsmäklarna” kommit över ha erbjudit sig att delta som valobservatör under folkomröstningen på Krim våren 2014. När hans namn och partinamnet översatts till kyrilliska alfabetet har det uppstått en förväxling, och ukrainarna har trott att Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna är samma parti.

Google translate-översatt faksimil