När Karlskogaprofilen Niclas Lagerstam och hans kompanjon Johan Nilsson fick ekonomiska bekymmer ryckte kommundirektör Johan Harryson ut och köpte festlokalen ”Nya Kupolen” för 3,5 miljoner skattekronor. Samtidigt ordnades skattebetalade jobb åt båda två. Det är beslut som väckt kritik. När Samnytt ringer upp de inblandade undviker de emellertid att berätta om de känner varandra privat.
– Du får skicka mig ett mejl, säger Lagerstam och vägrar svara på frågor.

I mitten av mars månad skrevs avtal mellan JNNL Karlskoga AB och Karlskoga kommun. Kommunen köpte då festlokalen ”Nya Kupolen” från JNNL Karlskoga för 3,5 miljoner skattekronor.

Faksimil

Bakom företaget JNNL Karlskoga AB står Johan Nilsson och Niclas Lagerstam, två lokala krögar- och festivalprofiler. Lagerstam, en antirasistisk röst i debatten som Samnytt uppmärksammat tidigare, är inte minst känd för festivalkonceptet ”Putte i parken” – ett projekt han hoppade av 2019.

AVSLÖJAR: Näthatande alkoholist ska lära barn om näthat – kommun satsar nio miljoner

Fastighetsköpet kommer efter ett år då det varit tunt med aktiviteter i Nya Kupolen. Enligt mejlkommunikation som Samnytt tagit del av var säljaren mycket angelägen om att kommunen skulle skriva på avtalet så snart som möjligt. Skulderna hopade sig och banken ville ha garantier från kommunen.

Faksimil

Officiellt är planen att kommunen ska använda Nya Kupolen till något de kallar för ”trainstation” – utbildningar för ungdomar. Förlagan är ett projekt i miljonprogramsområdet Vivalla i Örebro.

”Väldigt avancerat”

Nils Varg är enhetschef på Kompetensförsörjningsenheten i Karlskoga. Han är en av dem som är involverade i köpet av Nya Kupolen och hur den ska användas i framtiden.

– Det är väldigt avancerat med utbildning i den digitala framtiden. Hur man använder digitala lösningar inom olika områden. Media, sociala, vad heter det? Instagram. Sociala medier, klippning och köra svarvar. Lära sig hur man kör grävmaskin digitalt, beskriver Nils Varg planerna.

Och för det ändamålet köpte ni Kupolen, som är en festlokal?

– Det är en utmärkt lokal för att bedriva den verksamheten i.

Utbildningsverksamhet?

– Ja, precis. Mötesplats och ungdomens hus.

Har ni ingen fritidsgård i Karlskoga sedan tidigare?

– Inte digitalt, nej.

Han svarar aldrig på vad han menar med ”digitalt”. Karlskoga har redan två fritidsgårdar som drivs i kommunal regi.

Pekar på varandra

När Samnytt ringer upp kommundirektören Johan Harryson berättar han att det var han som såg till att Nya Kupolen köptes.

– Det var jag som kommundirektör som såg till att köpet genomfördes, säger han.

Han påstår emellertid att beslutet att köpa Nya Kupolen togs av andra.

– Jag kan inte säga något direkt namn. Vem som personligt varit inne i det, det vet inte jag. Det är ett gäng som har tittat på de olika lokalerna och kommit fram till tillsammans att det är de här lokalerna vi ska ha, svarar Harryson undvikande.

En av dem Harryson nämner som inblandade i att fatta beslutet är Nils Varg, det vill säga enhetschefen på Kompetensförsörjningsenheten. Nils Varg förnekar emellertid att han varit inblandad i något sådant beslut.

– Det är kommundirektören som fattat det beslutet, det gör inte jag, säger han till Samnytt.

Fick jobb på kommunen

I samband med köpet av Nya Kupolen har Niclas Lagerstam fått jobb på Karlskoga kommun som projektledare för ”Nätpolarna” – projektet som han själv tog initiativ till. Samtidigt har krögarkollegan Johan Nilsson fått jobb som projektkoordinator på kommunen.

För det får de en lön på 57 000 respektive 40 000 kronor i månaden. Och det är Johan Harryson och Nils Varg som för kommunens räkning skrivit på de båda anställningsavtalen.

Faksimil

Johan Nilsson är dessutom den som skrivit på som säljare av Nya Kupolen i egenskap av styrelseledamot för JNNL Karlskoga AB, där kommunen, hans nya arbetsgivare, står som köpare.

Faksimil

Kommundirektör Johan Harryson tycker dock inte att det är en märklig situation att två personer som sålt en förlusttyngd lokal till kommunen samtidigt får jobb för att driva verksamhet i samma lokal. En verksamhet de själva föreslagit att kommunen ska bedriva.

– Nja, det vet jag inte. Det är ju två helt olika saker. Jag har inte ens blandat ihop sakerna. Det finns inget i dem att blanda ihop, så som jag förstår det, säger han.

”En jävssituation”

Det finns dock de som är kritiska till att kommunen anställt Niclas Lagerstam och Johan Nilsson i olika slags projektroller till en kommunal verksamhet som samtidigt köper deras gamla festlokal.

– Det är en jävssituation, menar en tipsare som Samnytt pratat med och som önskar vara anonym.

Tipsaren tycker inte att allt har gått rätt till i kommunen och frågar sig om det inte rör sig om någon form av otillbörligt gynnande. Denne menar att projektet ”Nätpolarna” – och köpet av Nya Kupolen – egentligen bara handlar om att rädda de lokala näringslivsprofilerna undan konkurs.

Känt varandra ett år

När Samnytt ringer upp Niclas Lagerstam vill han inte svara på om han känner kommundirektören Johan Harryson privat, om det underlättat försäljningen av Nya Kupolen till kommunen eller på frågor om hans anställning som projektledare för ”Nätpolarna”.

– Du får skicka mig ett mejl, säger han.

Men det är bara den frågan, kan du inte svara på det på telefon?

– Du får skicka mig ett mejl, upprepar han.

Samnytt har mejlat Lagerstam men inte fått svar.

Johan Harryson nekar till att ha träffat Lagerstam privat, men berättar att de sedan tidigare känner varandra genom jobbet.

– Sedan ett år kanske. Cirka ett år sedan, säger Johan Harryson.

Oroat samtal

Dagen efter att vi begärt att få ta del av handlingar gällande köpet, bland annat mejlkonversation för alla inblandade, ringer Johan Harryson upp Samnytt på eget bevåg. Han verkar orolig.

– Du, jag fick ditt telefonnummer här, och jag tänkte att du hade lite frågor till oss, va. Stämmer det eller? säger han.

– Jag såg att du ville ha lite mejl och sådant också. Det blir en sökning. Den tar några dagar. Men det är inga problem. Det kommer du få.

Det kommer emellertid att dröja mer än en månad innan Karlskoga kommun, efter flera påtryckningar, skickar de begärda handlingarna.

Gillade du den här granskningen?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.