Så rundar Putin EU:s sanktioner
Foto: Kreml/Grafik

Genom att öppna upp för parallellimport lyckas Ryssland kringgå västvärldens sanktioner. Iphones, BMW-bilar och kläder från Zara fortsätter att strömma in i landet. Det rapporterar brittiska medier.

Den ryska Apple-återförsäljaren re:Store fortsätter sälja Apple-produkter i Ryssland, trots att Apple bröt handelsförbindelserna med landet i mars i år. Likadant ser det ut i butiker som säljer BMW-bilar eller kläder från det spanska klädmärket Zara.

Anledningen är att ryska myndigheter öppnat upp för utökad parallellimport – tillstånd för ryska företag att importera produkter till Ryssland som tillverkaren inte godkänt för import.

Via arabvärlden

Eftersom Ryssland ingår i en tullunion med länder som Kazakstan, Kirgizistan, Armenien och Belarus kan många varor relativt enkelt importeras via de länderna, då de inte omfattas av sanktioner. Det finns även gott om andra tredje världen-länder som ställer upp som mellanhänder.

LÄS MER: EU trappar upp landblockad mot Kaliningrad – byggmaterial stoppas

Tidningen The Guardian ger ett exempel på hur BMW-bilar importeras till Ryssland, trots att den tyska biljätten stoppat såväl export till som produktion i Ryssland.

BMW har en fabrik i Chennai i Indien. Från fabriken skickas bilarna till bilhandlare i Dubai. De arabiska bilhandlarna skickar bilarna över Persiska viken till Iran. Där fraktas de till den iranska hamnstaden Anzali varifrån de skeppas över Kaspiska havet till den ryska hamnstaden Astrachan.

Grafik

Fallande priser

Detta upplägg med parallellimport och flera mellanhänder gör att produkten blir dyrare räknat i euro och dollar när den väl är framme i Ryssland. Men de ryska kunderna behöver inte oroa sig särskilt mycket för det.

LÄS MER: Rysk gas till Tyskland hotas av västs sanktioner

Den ryska tabloiden Izvestia rapporterar att priset på en ny Iphone 13 Pro Max med 1 terabyte minne fallit med 30 procent senaste månaden.

Anledningen är inte minst att den ryska rubeln stärkts sedan invasionen av Ukraina i februari i år, och nu är starkare än på flera år. Det gör att priset på parallellimporterade varor faller.

Ryska tjänster

På en avgörande punkt skiljer emellertid användandet av västerländsk hemelektronik i Ryssland från situationen innan kriget. Många appar och tjänster fungerar inte på de nyinköpte telefonerna.

Apple Music, Apple TV, Adobe Photoshop och Microsoft Office är några av de appar och tjänster som stängts av i Ryssland.

Men re:Store har lösningar på problemet – installera ryska eller open source-lösningar istället. Exempelvis rekommenderas användarna att använda ryska Yandex musiktjänst och titta på filmer med den ryska appen Okko.

LÄS ÄVEN: Ikea-möbler fortsätter säljas i Ryssland – trots möbeljättens exit

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.