
Varje år genomför Spelinspektionen en omfattande undersökning om svenskarnas spelvanor, som går under namnet “Allmänheten” om spel. I den senaste utgåvan framkommer det att 71 procent har spelat om pengar någon gång under de senaste 12 månaderna.
Den svenska spelmarknaden slog nytt rekord under 2024, med en omsättning på 27,8 miljarder kronor. I år har utvecklingen dock börjat något svagare, med en omsättning på 6,610 miljarder kronor under första kvartalet, jämfört med 6,668 miljarder kronor samma period 2024.
Trots den något svagare starten kan 2025 fortfarande bli ett nytt rekordår. Spelmarknaden har nämligen vuxit varje år sedan 2019, med undantag för ett år. Samtidigt, eftersom allt fler spelare uppger att de väljer att vända sig till spelbolag utan licens, är det långt ifrån säkert.
Fler spelar hos icke-licensierade alternativ
Spelbolag utanför det svenska licenssystemet har ofta större frihet att erbjuda exempelvis mer generösa välkomstbonusar, vilket lockar vissa spelare. De kan även erbjuda specialvinster, som bilar eller resor, något som inte är tillåtet på den svenska marknaden.
I Sverige är det Spelinspektionen, en statlig myndighet, som ansvarar för att spel om pengar sker tryggt och lagligt. För att få rikta sig till svenska spelare krävs en licens från Spelinspektionen, vilket kan kosta flera hundra tusen kronor. Myndigheten granskar då bolagen noggrant för att säkerställa att de följer den svenska spellagen. Först när licensen är godkänd får bolagen marknadsföra sig mot svenska spelare.
Samtidigt är det fullt lagligt för svenskar att spela hos internationella aktörer utan svensk licens, så länge eventuella vinster deklareras till Skatteverket. I den senaste upplagan av den årliga undersökningen Allmänheten om spel – som avser att kartlägga svenskarnas spelvanor – framkommer det att hela 73 procent av spelarna inte vet eller känner sig osäkra på om hur man kontrollerar om ett spelbolag har svensk licens eller inte.
Så ofta spelar svenskarna
I samma undersökning – som baseras på svar från över 1 000 respondenter och således är statistiskt signifikant för befolkningen i stort – anger 71 procent att de har spelat om pengar någon gång under de senaste 12 månaderna. Av dem angav 3 procent att de spelar så gott som varje dag, 33 procent någon gång i veckan, 28 procent någon gång i månaden, 16 procent någon gång i kvartalet, 9 procent någon gång om året och 2 procent mer sällan än så.
Den vanligaste spelformen är olika typer av lotterier och nummerspel, med en svarsfrekvens på 84 procent, därefter följer betting (19 procent), bingo (14 procent), casinospel (12 procent), annat (10 procent), poker (4 procent) och fysiska spelautomater (3 procent).
När nästa upplaga av Allmänheten om spel publiceras till våren, kommer det att framgå huruvida spelmönstret har förändrats något under det gångna året. I varje rapport jämförs det aktuella året med det föregående. Mellan 2023 och 2024 skedde ingen större förändring, utöver att fler valde att spela på betting – vilket sannolikt har att göra med att det var OS och EM i fotboll under 2024.
