I opinionsinstitutens mätningar dyker allt oftare gruppen “övriga” upp. Inte sällan har denna fått representera Alternativ för Sverige men även Medborgerlig samling till viss mån. Hur stora är egentliga partierna i denna grupp?

I Sifos mätningar ligger “övriga” just nu på omkring 2,5 procent. Tittar man närmare på partierna är det inget som ännu har några större framgångar.

LÄS ÄVEN: Alternativ för Sverige får nästan två procent i opinionsmätning – tror på riksdagsinträde

– Siffran är större nu i augusti än i juni. Men tittar man närmare på den är det inga enskilda partier som ens närmar sig en procent, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD.

Medborgerlig samling störst

Störst utanför riksdagen är Medborgerlig samling och Alternativ för Sverige med under en halv procent respektive klart under en halv procent av rösterna.

Andra partier som märks av i gruppen är bland andra Sveriges kommunistiska parti och Feministiskt initiativ. Även nystartade muslimpartiet Nyans nämns men är inget som kommer upp i ett mätbart stöd.

Feministiskt initiativ utraderade

– De är mindre än både Alternativ för Sverige och Medborgerlig samling. De är i princip borta, även om de fortfarande förekommer när folk svarar ett annat parti. Men lokalt kan de fortfarande klara sig i kommunfullmäktigen, det kan finnas sådana fickor.

LÄS ÄVEN: Medborgerlig samling tillbakavisar anklagelser om ”hatkampanj” mot Sala kommun

Andelen väljare som anger att de ska rösta blankt eller inte anger parti ligger just nu omkring tio procent.

– Hälften av de som är osäkra kommer förmodligen inte att gå och rösta. Men när det är så jämt som nu kan det ändå få avgörande betydelse. Den gruppen handlar främst om de som ligger ganska nära ett parti i sina sympatier, men inte är tillräckligt entusiastiska. Framförallt brukar det gälla Moderaterna och Socialdemokraterna som vinner och förlorar på det, säger Toivo Sjörén.

[totalpoll id=”479073″]