T.v. Migranter. T.h. Nyamko Sabuni (L). Faksimil Facebook

Sabuni backar från stramare migrationspolitik – öppnar för migranter utan asylskäl

4.5K Shares

På torsdagen slog Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni fast att visionen om det mångkulturella samhället måste begravas. Vidare ska färre lockas av att invandra till Sverige och de individer som saknar asylskäl ska lämna landet – ”på en gång”. Men dagen därpå hade hon ändrat sig.

I en intervju med Expressen berättade Sabuni att de generösare reglerna för anhöriginvandring som hennes parti varit med om att förhandla fram i januariöverenskommelsen och som nu ska införas kan komma att leda Sverige tillbaka till migrantkaoset år 2015.

Men nu backar Sabuni från sina egna uttalanden och menar att ”den långa intervjun inte ger en fullständig bild”. Migranter som har fått avslag ska med andra ord inte ut ”på en gång”. Hon backar även från uttalandet att det mångkulturella samhället måste begravas. På fredagen hade alla i stället rätt till sin kultur och sin tro”.

– Jag värnar asylrätten och jag värnar alla flyktingars möjlighet att återförenas med sina familjer, säger hon.

Nyamko ger sin syn på migration och mångkultur

Nyamko ger sin syn på migration och mångkultur- Värna asylrätten- Rättssäker process där avslag verkställs – annars växer parallella samhällen- Alla ska ha rätt till sin kultur och tro – men lika viktigt att vi tar avstånd från yttringar som förtrycker eller begränsar individens frihet- Det är viktigt att skapa en känsla av tillhörighet, så att alla känner sig inkluderade i samhället

Posted by Team Nyamko on Thursday, June 6, 2019

Möter kritik
I sociala medier är det många som har reagerat på helomvändningen över dygnet. AfS partiledare Gustav Kasselstrand kommenterar att Sverige inte behöver fler ryggradslösa politiker.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Robert Stenkvist kommenterar vändningen som öppnar för att människor utan asylskäl ska få stanna som, ”så sjukt”.

Den 28 juni avgörs det vem av Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson som efterträder Jan Björklund på partiledarposten.

4.5K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.