Båtmigranter

Foto: U.S. Navy.

Utrikes

Säkerhetstjänst varnar – 20 000 migranter på väg att invadera Europa

Publicerad 6/10/2020
Annons

Åtminstone 20 000 illegala migranter väntar i Libyen på första bästa chans att ta sig över Medelhavet under de nästkommande veckorna. Det varnar den italienska säkerhetstjänsten för, information som före detta inrikesminister Matteo Salvini vidarebefordrat till folket.

Varningen kommer efter att Italiens hamnar åter igen öppnats upp för de människosmugglande så kallade icke-statliga organisationerna som Salvini nästan hade satt helt stopp för, tills han förlorade posten som inrikesminister och en ny vänsterregering öppnade gränserna igen. Samma regering genomförde nyligen också en amnesti för över en halv miljon illegala migranter.

Antalet migranter som kommit till Italien hittills i år har gått upp dramatiskt jämfört med samma period i fjol. Mellan den 1 januari och den 5 juni har 5 461 stycken kommit mot 1 878 förra året.

Över en halv miljon

20 000 kan dock vara i kraftig underkant. I början av juni uppskattade FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott, UNDOC, antalet illegala migranter som väntar i Libyen på en chans att ta sig till Europa till hela 650 000.

Senast i lördags meddelade det tyska NGO-skeppet Sea-Watch att man efter tre månader i italiensk hamn nu skulle ut på Medelhavet igen för att plocka upp migranter.

Tre migranter som just Sea-Watch tagit till Italien 2019 dömdes nyligen i en siciliansk domstol för bland annat sexuellt våld, tortyr, människohandel, mord och samröre med kriminella organisationer.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons