Italiens inrikesminister Matteo Salvini säger blankt nej till att släppa in Turkiet i EU och uppmanar övriga medlemsländer och Bryssel att stryka alla sådana planer för gott.

Det var ett av beskeden på måndagen när Salvini med sitt regeringsparti Lega kallade till en presskonferens i Milano där även representanter från med Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och Alternativ för Tyskland medverkade. Huvudpunkten var annars att presentera bildandet av en ny EU-kritisk grupp under parollen ’Mot ett Europa med sunt förnuft – folk, res er’.

LÄS ÄVEN: Dansk Folkeparti och Sannfinländarna byter EU-grupp – men SD följer inte med

Vid presskonferensen kritiserade Salvini globalistiska politiker som svartmålar nationalistiska partier runt om i Europa som extremister därför att de vill bevara sin kultur. Salvini slog fast att varken fascism eller kommunism kommer tillbaka igen och att det största säkerhetshotet i Europa numera är islamism, rapporterar Momento Italia.

Vidare passade Salvini på att kommentera Turkiets ambition att bli en del av den europeiska unionen, något som han starkt motsätter sig. Turkiet har enligt den italienska inrikesministern inte någonting med Europa att göra och anser att planerna på att låta landet komma med i unionen bör avskrivas för gott. Att Turkiet blir medlem i EU är något han själv lovar se till aldrig händer.

– Turkiet är inte Europa och kommer aldrig att bli, sade Salvini.

Den nya gruppen kommer även att innefatta Marine Le Pens Nationell Samling och österrikiska FPÖ medan Sverigedemokraterna har avböjt samarbete.

Målsättningen med den nya EU-kritiska gruppen är enligt Salvini att samla skeptiker till unionen och tillsammans skapa en ny ”europeisk dröm” som ska efterlämna en bättre plats åt barnen i framtiden.

– I dagsläget är Europa en mardröm snarare än en dröm för många människor, berättade Salvini.

”Turkiska diktatorn Erdogan”
I februari förra året talade Salvini i EU-parlamentet där han benämnde Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan som en diktator.