salvini-8373

Faksimil youtube

Utrikes

Salvini förlorar makten efter högt spel

Publicerad 8/30/2019
Annons

Salvinis parti Lega har efter att de tillsammans med Femstjärnerörelsen (M5S) tog makten i Italien gått som tåget i opinionen och ligger nu runt 35 procent i väljarstöd. Matteo Salvini valde då att spela ett högt spel för att få till ett nyval och på så sätt stärka sitt partis grepp om makten. Men hans plan gick inte som tänkt och istället bildas nu en vänsterregering.

President Sergio Mattarellas talesperson Giovanni Grasso sa att Demokratiska partiet istället har kommit överens med M5S i onsdags och Conte återfår rollen som landets premiärminister, rapporterar Breitbart.

Conte tillhör inte något av partierna i den nya koalitionen men sägs stå nära M5S och var kritisk till Salvinis principfasta position om illegal invandring. Den före detta inrikesministern lyckades reducera den illegala migrationen till en bråkdel av vad den var under den tidigare Demokratiska regeringens öppna-gränser politik.

Vill öppna gränserna igen
Premiärminister Conte sa efter att ha fått det nya mandatet:

– Det kommer att bli en regering för medborgarnas bästa, att modernisera landet och göra vår nation ännu mer konkurrenskraftig internationellt, men också mer rättvis, stöttande och inkluderamde.

Demokratiska partiet har också sagt att de vill öppna gränserna igen.

Koalitionen är dock inte helt klar, utan måste godkännas av parlamentet. Det uppges också uppstå problem vid tillsättning av topposterna i regeringen, där Demokratiska partiet sägs vilja ha vice premiärministerrollen. De menar att M5S redan valt premiärminister så vice premiärministern ska komma från deras parti.

Dessutom måste den nya koalitionen godkännas av M5S medlemmar, vilket de sägs ha sagt nej till i deras interna medlemsomröstning.

En förolämpning mot demokratin
Salvini är föga förvånande kritisk till den nya alliansen av de tidigare politiska fienderna och sa, “det enda riktiga kittet är hat mot Lega” och kallade den föreslagna regeringen ”en förolämpning mot demokratin”.

– Oavsett vad, förr eller senare, kanske om en månad, ett år eller två, går vi tillbaka till ett val. Och då kommer vi slutligen kunna agera, sa Salvini vidare.

Hans strategi att försöka få till ett nyval har dock beskrivits som ett stort misstag.

The Telegraph beskrev det på följande sätt:

Salvini slickar nu sina sår efter en chansning att fälla regeringen och tvinga fram nyval som misslyckades, vilket inte bara hindrade hans planer att bli premiärminister utan skickade Lega bort från makten och kostade dem sex procentenheter i opinionsundersökningarna.

Enligt tidningen ska han även ha försökt komma tillbaka med M5S men blivit avvisad.

Tidningen Atlantic Sentinel beskriver det på följande sätt:

Italiens mest populära politiker verkar ha gjort ett stort misstag. Matteo Salvini, landets hårdföre inrikesminister, fällde sitt partis regering i tisdags, med hoppet om att tvinga fram ett nyval som visar att hans parti skulle vinna. Men inget av de andra partierna vill spela med.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons