Italiens tidigare inrikesminsiter Matteo Salvini kallades till domstol lördagen efter att ha stoppat en migrantbåt att lägga till på Sicilien förra året. Förhöret hålls för att avgöra om Salvini ska åtalas för hanteringen. Vid en fällande dom riskerar Salvini fängelse och sin politiska karriär.

I februari förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur statistik från EU bekräftar att Italiens förstärkta gränskontroller, i regi av Salvini, längs kusten resulterade i att antalet illegala migranter minskade drastiskt. Salvinis sätt att upprätta hålla gränskontrollen fick stor uppmärksamhet förra året när han beordrade kustbevakningen att hålla en båt med 131 migranter utanför ön Sicilien.

LÄS ÄVEN: Salvini förlorar makten efter högt spel

När SVT rapporterar om försöket att illegalt föra in människor till Europa betonar man hur förödande ministerns hantering var eftersom migranterna led av ”tryckande sol, skabbutbrott och ett misstänkt fall av tuberkulos”. Vidare är statstelevisionen noga med att informera svenska folket om att 15 av migranterna var så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Migrant: ”Behandlades värre än djur”

På lördagen inleddes en domstolsförhandling i Siciliens huvustad Catania efter att den italienska senaten tidigare röstat bort Salvinis åtalsimmunitet. Detta gör nu att den tidigare inrikesministern riskerar upp till 15 år i fängelse om domstolen anser att Salvini genom gränskontrollsåtgärden inte har respekterat internationell rätt. Vid en fällande dom får Salvini dessutom inte längre inneha något politiskt förtroendeuppdrag i landet.

Vid mötet i domstolen kommer en nigeriansk familj som fanns ombord på båten att vittna mot inrikesministern. Migranterna menar att inrikesministerns sätt att upprätthålla italiensk gränskontroll gjorde att de ”behandlades värre än djur”.

Salvini: ”Jag bröt ingen lag”

Salvini har tidigare kommenterat rättsprocessen med att han endast kommer att erkänna sig skyldig till att ha försvarat Italien och italienarna. Inför besöket i domstol på lördagen skickade Salvini en hälsning till det italienska folket.

”Jag är lugn. Jag tror inte att jag bröt någon lag, men jag gjorde vad italienarna bad mig om”.

”God morgon vänner. För Italien och italienarna med glädje och stolthet”.

https://www.facebook.com/salviniofficial/posts/10158120399563155

Lega största parti

I slutet av september visade en opinionsmätning att Salvinis parti Lega har störst stöd bland väljarna i Italien med 27 procent.

LÄS ÄVEN: Majoritet av italienarna missnöjda med nya regeringen – vill ha tillbaka Salvini

authorimage