I mitten av nästa vecka reser Italiens inrikesminister Matteo Salvini till Polen i en ambition om att lägga grunden för en EU-kritisk allians mellan flera länder inför valet till Europaparlamentet senare i vår. Vid sidan av Salvinis eget parti Lega och det polska regeringspartiet Lag och rättvisa hoppas man få med sig bland annat Sverigedemokraterna i alliansen.

Ett möte mellan Matteo Savlini och Jarosław Kaczyński, partiledare för socialkonservativa Lag och rättvisa, kommer att äga rum den 9 januari i Warszawa. Mötet ska handla om bildandet av en konservativ och EU-kritisk allians inför det stundande valet till Europaparlamentet i maj. Det skriver italienska tidningen La Repubblica.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1081132926350344192

Sverigedemokraterna nämns
Alliansen ska enligt uppgifter från italiensk media samla en enad front mot den rådande politiken i EU-parlamentet. Tillsammans hoppas gruppen att samla 130-140 mandat i parlamentet.

Som andra medlemmar i alliansen nämns Marine Le Pens Nationell samling i Frankrike och Viktor Orbáns Fidesz i Ungern. Det finns uppgifter om att man vill ha med Sverigedemokraterna, Alternativ för Tyskland och nederländska Frihetspartiet som leds av Geert Wilders i den konservativa alliansen.

Avstod premiärministerposten
Jarosław Kaczyński är tvillingbror till Polens tidigare president Lech Kaczyński som omkom i en flygolycka år 2010 tillsammans med en rad andra ledande polska politiker och militärer. I förra parlamentsvalet fick Lag och Rättvisa som Kaczyński leder egen majoritet. Han avstod dock från premiärministerposten.

Lag och rättvisa har bland annat drivit på för skärpta straff och tagit i med hårdhandskarna mot korruptionen i landet. I nedanstående videoklipp håller Jarosław Kaczyński ett tal i vilket Sverige omnämns som ett skräckexempel.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1080953699072163840