marockanska-gatubarn-53424234
Inrikes

Samarbete mellan Polisen och Migrationsverket ska effektivisera utvisning av marockanska ’gatubarn’

Publicerad 1/22/2018
Annons

Sverige har sedan ett antal år tillbaka upplevt omfattande problem med grovt kriminella ungdomsgäng från Marocko, i media ibland omskrivna som ’gatubarn’. Nu inleds en ny form av samarbete mellan Polisen och Migrationsverket med syfte att få fart på utvisningarna av dessa gängmedlemmar som uppehåller sig illegalt i landet.

Samarbetet handlar bland annat om samordnade kontroller av fingeravtryck som sedan stäms av mot en databas i Marocko så att de illegala ungdomarna kan identifieras och återbördas till sitt hemland. Identifiering är en förutsättning för att Marocko ska ta emot de antisociala elementen.

Hur många marockanska så kallande ’gatubarn’ som befinner sig i Sverige olagligt är det ingen som vet, bara att det rör sig om många hundra. Under 2016 lyckades svenska myndigheter utvisa 75 stycken. Förra året steg antalet till 135. Ett antal har också dömts till fängelsestraff i Sverige för olika typer av brott. Många ägnar sig förutom kriminalitet också åt drogmissbruk

Samarbetsinitiativet för att återställa tryggheten på gator och torg och freda de svenska medborgarna mot de marockanska ungdomsgängen kritiseras emellertid av organisationen Habibi som grundats för att ”hjälpa marockanska barn och ungdomar i utanförskap i Sverige”. Utvisning leder bara till ”ytterligare utanförskap och fattigdom” menar Habibis grundare Sooi Schneider.

– Vad visar vi ut dem till? Många har befunnit sig i Sverige sedan flera år tillbaka. Väl hemma i Marocko saknar ungdomarna oftast ett socialt skyddsnät och då väljer vissa att resa in i Europa igen. förklarar Sooi Schneider för Sydsvenskan.

Sooi Schneider anser att ungdomarna i stället för att utvisas borde få asyl i Sverige, trots att de saknar asylskäl.

– I det här fallen måste reglerna kring särskilt ömmande fall kunna tillämpas.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1178”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons