Efter nyår kommer det löna sig mindre att ha arbetat när man går i pension. Detta eftersom garantipensionen kommer höjas betydligt mer än inkomstpensionen.

Garantipension är något man får när man haft liten eller ingen inkomst alls genom livet. Inkomstpensionen däremot är den pension man får baserat på hur mycket man tjänat genom åren.

Vid årsskiftet kommer garantipensionen, alltså pensionen för de som inte arbetat alls eller i någon större utsträckning, höjas med hela 8,7 procent. Höjningen av garantipensionen sker varje år tillsammans med inflationstakten. Men samtidigt höjs inkomstpensionen med bara 3 procent till 2023.

LÄS ÄVEN: ”Sossepriserna” äter upp höjda garantipensionen

Pensionsmyndighetens analyschef bekräftar för SVT att vi går mot ett ”lika-för-alla-system” där de som aldrig arbetat en dag får en rejäl pensionsökning samtidigt som de som arbetat och betalat stora summor i skatt genom livet får allt mindre fördelar.

– Inslaget av inkomstgrundad allmän pension kommer att bli mindre och det blir mer av ett lika-för-alla-system, säger Ole Settergren som är analyschef på Pensionsmyndigheten.

LÄS ÄVEN: Inflationen: Fler svenskar söker mathjälp hos Stadsmissionen