mo-men-samnytt-feat
Inrikes

Samnytt klandras av Mediernas etiknämnd för flera artiklar

Publicerad 7/1/2022
Annons

På fredagen meddelar Mediernas etiknämnd (MEN) att man på rekommendation av Medieombudsmannen (MO) beslutat klandra Samnytt för fyra av våra publiceringar. Nämnden skriver att Samnytt i de fyra fallen har ”brutit mot god publicistisk sed”.

Klandren gäller följande publiceringar:
VIDEO: Här mördas mannen i frisörsalongen(*), Brit Stakston avgår efter avslöjande om fusk / Stakston slipper betala tillbaka bidrag trots omfattande fuskBlivande sjuksköterska försökte hjälpa patient med tydlig svenska – sparkadesSVT-reportern Abir är ”stolt flykting” – semestrar i hemlandet.

• MEN skriver att det inte varit försvarligt av Samnytt (och Expressen som tidigare fällts för samma publicering) att publicera maskade rörliga övervakningsbilder från ett gängkriminellt mord på en frisersalong i Göteborg i juli förra året. (*)

MEN:s beslut (21291) kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

• MEN skriver att det sätt på vilket Samnytt granskat hur medieprofilen Brit Stakstons tillägnat sig statligt stöd för mediesajten Blankspot och hennes uppfattade jävssituation som ledamot i den om samma stöd beslutande organisationen inte varit försvarligt.

MEN:s beslut (21177) kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

• MEN skriver att det inte varit försvarligt att publicera namnet på en av redaktionen intervjuad person som enligt en sjuksköterskeelev medverkat till att hon inte fick fullfölja sin praktik.

MEN:s beslut (22003) kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

• MEN skriver att det sätt på vilket Samnytt granskat en av statstelevisionen SVT anställd slöjbärande muslimsk nyhetsreporter med radikala kopplingar och som semestrat i det land hon uppger sig ha flytt ifrån inte varit försvarligt.

MEN:s beslut (21155) kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

Hela besluten finner du även på Medieombudsmannens webbplats.

Samnytt åläggs att utöver som ovan publicera nämndens beslut också betala 13 000 x 4 = 52 000 kronor i ”expeditionsavgift” till Medieetikens Förvaltningsorgan.

(*) Samnytt har invänt att anmälan som gjorts av en anhörig till den mördade inte uppfyller villkoren i MO:s/MEN:s regelverk där det anges att ”anmälaren måste vara personligen berörd av den publicering som anmäls. Det innebär att anmälaren själv måste vara namngiven eller på annat sätt utpekad” (vår fetstil). Varken MO eller MEN har kommenterat invändningen och gått vidare med ärendet ändå.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
777Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons