fri-fot-kristianstad-feat

Kammaråklagare Johan Eriksson begär inte de tre misstänkta häktade.

Inrikes

Samtliga misstänkta för blodiga skottdramat i Kristianstad släpps

Publicerad 8/5/2021
Annons

Efter masskjutningen i det invandrardominerade och ”utsatta” området Gamlegården i Kristianstad i tisdags greps och anhölls tre personer misstänkta för dådet där tre personer, däribland en förbipasserande kvinna i 60-årsåldern, skadades allvarligt. Men samtliga tre försätts nu på fri fot, då åklagaren beslutat att inte begära dem häktade.

Uppgifterna om de tre anhållna har varit knapphändiga. Det enda som offentliggjorts är att det rör sig om tre ynglingar under 18 år som har kopplingar till områdets gängkriminella miljöer.

LÄS MER: Flera skottskadade i Kristianstad

Kammaråklagare Johan Eriksson som är inkopplad på fallet meddelade på torsdagen att han valt att inte begära de tre misstänkta häktade. De har därför allesammans släppts ut i frihet.

Åklagaren är fåordig när det gäller skälen till att han inte ens vill pröva om det går att få de misstänkta häktade. Vid sidan om själva brottsmisstanken kan som skäl för häktning åberopas att en person kan förväntas försöka försvåra polisutredningen eller att det finns risk att personen återfaller i brott.

Åklagaren förtegen med detaljer

Eriksson vill i kommentar till media inte gå in på några ”enskilda utredningsåtgärder” för att förklara sitt ställningstagande utan säger bara att det är hans ”samlade bedömning” att han inte skulle nå framgång i domstolen med en begäran om häktning.

Trion släpps enligt uppgift trots att de är fortsatt misstänkta för brottet. Polisen framhåller att frisläppandet inte påverkar utredningen som fortlöper på samma sätt som tidigare.

Kristianstad hårt drabbat av väpnat våld

Kristianstad har i likhet med många andra städer i Sverige stora problem med väpnade gängkriminella uppgörelser. Samnytt har tidigare rapporterat om en rad sådana händelser. De artiklarna hittar du HÄR.

Efter tisdagens blodiga skottdrama där oskyldiga åter kom i vägen för de gängkriminellas kulor uppger många att en gräns passerats och att man inte längre känner någon trygghet som boende i staden. På uteserveringen i närheten av där skjutningen ägde rum vågar idag ingen längre sitta.

– Det blir bara sämre dag för dag, säger en person som arbetar i Gamlegårdens centrum uppgivet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons