Fyra dagar innan han brutalt halshöggs i ett muslimskt terrordåd i Paris i fredags tvingades skolläraren Samuel Paty att inställa sig hos polisen för förhör om de Muhammedteckningar han använt i sin undervisning om yttrandefrihet och som skulle bli hans död. Paty ska även ha kallats in till rektorn i den skola han arbetade på för att be om ursäkt för att ha visat skämtteckningarna av profeten.

Polisförhöret föranleddes av att en förälder till en kvinnlig elev som inte deltog i den aktuella lektionen lämnat in ett klagomål. Eleven och föräldern riktade även falska anklagelser mot Paty om att ha visat pornografiska bilder på lektionen.

LÄS ÄVEN: Terroristen fick hjälp av elever för att få identiteten på läraren som halshöggs

I förhöret nekade Paty till att ha begått något brott. Han berättade också att den kvinnliga eleven hade uteblivit från lektionen i fråga och därför inte kunde veta vad för bilder som visades. Det har senare framkommit att påståendena var rykten som satts igång av personer som velat smutskasta Paty efter att han visat Muhammedteckningarna.

Ska ha uppmanats av rektor att be eleverna om ursäkt

Uppgifter gör också gällande att Paty dagarna innan han terrormördades ska ha kallats upp till rektorn på den skola där han var verksam. Detta med anledning av att han visat Muhammedteckningarna på en lektion. Han uppges ha fått en reprimand för detta och uppmanats att be sina elever om ursäkt.

LÄS ÄVEN: Franska regeringen stänger moské – spred uppviglande video innan terrormordet på lärare

Fyra dagar efter polisförhöret var Paty död, halshuggen av 18-årige tjetjenske migranten Aboulakh Anzorov, som betalat en 14-årig pojke på skolan motsvarande 3 000 kronor för att denne skulle identifiera historie- och geografiläraren. Anzorov ska innan han halshögg Paty ha varit i kontakt med pappan, Brahim Chnina, till en kvinnlig elev i Patys klass.

Pappa till elev drog igång hetskampanj på nätet

Brahim Chnina var upprörd över att satirteckningarna från tidigare terrordrabbade tidningen Charlie Hebdo visats på lektionstid. Han drog igång en kampanj på nätet inkluderande bland annat en video med en rad falska och uppviglande påståenden om Paty samt krav på att denne skulle få sparken från sin tjänst. Videon pekade också ut Paty med namn och adress tillsammans med uppmaningar om att besöka honom.

LÄS ÄVEN: Elever i no go-zon i Paris jublade till bilder av brinnande fransk flagga

Anzorov tog på sig att ”straffa” Paty i enlighet med muslimsk sharialag och vad Frankrikes inrikesminister rubricerat som en dödsfatwa som Brahim Chnina uttalat mot den franske läraren.

Brahim Chnina är en av sammanlagt 15 personer som gripits efter dådet, varav fyra är släktingar till gärningsmannen. Sex av dessa väntar sannolikt åtal för inblandning i dådet. De övriga nio har försatts på fri fot.

Dementerade att han bett muslimska elever lämna klassrummet

Uppgifter har cirkulerat om att Paty ska ha uppmanat muslimska elever att lämna klassrummet när han undervisade om yttrandefrihet den aktuella dagen. Av det polisförhör som hölls dagarna innan han terrormördades framgår att Paty nekar till det. Däremot hade han bett de elever i klassen som trodde att de skulle ta anstöt eller känna sig kränkta av att se Muhammedteckningarna att titta bort ett kort ögonblick.

LÄS ÄVEN: Terrormördade Samuel Paty tilldelas franska Hederslegionen

Efter förhöret uppges Paty ha lämnat in en polisanmälan mot pappan till den kvinnliga eleven gällande förtal. Imamer som spred den video med hatiskt innehåll mot Paty som pappan spelat in, säger i efterhand att de ångrar sig i skenet av vad tilltaget resulterade i och inför hotet om att få sina verksamheter nedstängda när de franska myndigheterna nu aviserar att de ämnar gå hårt fram mot muslimsk extremism i landet.

Mördaren hyllad som martyr i radikala muslimska kretsar

I radikala muslimska kretsar runtom i världen hyllas Anzorov, som sköts ihjäl av polis efter dådet, som en hjälte och martyr. IS har tidigare uppmanat alla rättrogna som inte kunnat ta sig till Syrien och Irak till väpnad jihad i sin närmiljö. Röster från dessa miljöer har nu uttryckt hopp om att många andra ska inspireras av Anzorov.

Polisen har de senaste dagarna genomfört flera tiotals razzior mot olika adresser, de flesta i Paris invandrartäta förorter. Myndigheten har aviserat att ytterligare en lång rad tillslag kommer att ske.