När Nathalie ifrågasatte Samuels beteende utdelade han flera sparkar mot hennes huvud tills hon förlorade medvetandet. Den grova misshandeln resulterade i hjärnskakning och hennes hår och tröja var rödfärgade av blod. 

Natten mot söndagen den 29 september 2019 besökte 30-åriga Nathalie tillsammans med sina väninnor Restaurang EAST vid Stureplan i Stockholm. När 30-årige Samuel Yebio, från Eritrea, som också bevistade restaurangen, blev ifrågasatt av henne för sitt beteende gick han till attack.

Samuel i arresten (t.v.). Samuel på Norrmalmspolisen (miniatyr). Bild: Polisen.

Sade ”fuck you” och gick till våldsam attack

Nathalie har under polisförhör berättat att hon hade druckit ett glas vin och en drink när hon såg sin kamrat prata med Samuel, som de inte känner sen tidigare. Hon såg honom gå hotfullt mot kamraten, vilket fick henne at ställa sig emellan och frågade vad som hände.

Samuels reaktion blev att peka finger och säga ”fuck you” till henne. När hon ifrågasatte varför han gjorde så utdelade han utan förvarning ett kraftigt knytnävsslag som träffade hennes ansikte. Hon minns att han därefter fortsatte att utdela flera slag mot hennes ansikte och sedan knuffade henne så hon föll handlöst till golvet.

Väninnan som Nathalie velat skydda såg att hon försökte värja sig mot misshandeln genom att hålla upp armarna och att Samuel drog i Nathalies hår samtidigt som han slog henne.

Sparkade mot hennes huvud

Samuel fortsatte att misshandla Natalie med slag och sparkar när hon låg på golvet. Sparkarna träffade hennes lår, bröstkorg, hals, öra, ansikte och övriga huvud. Hon kände en spark i magen och hur Samuel stampade mot hennes hals innan hon till slut förlorade medvetandet.

Väninnan misshandlades

Nathalies väninna har vittnat om att Samuel var ”ostoppbar” när hon försökte dra bort honom. Även hon fick ta emot sparkar i magen från Samuel, varefter han började utdela slag mot hennes lår, armar och bröstkorg. Väninnan blev panikslagen när hon såg Nathalie ligga avsvimmad på golvet.

Hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd

När polisen kom till platsen satt Samuel på golvet och spottade omkring sig. Polisen uppmanade honom att sluta, men spottandet fortsatte. I samband med gripandet hotade Samuel en av polismännen med orden ”jag ska döda dig”.

Fyra personer, två poliser och två ordningsvakter, krävdes för att omhänderta Samuel som gjorde våldsamt fysiskt motstånd.

Blödde efter misshandeln

När Nathalie vaknade upp fick hon hjälp att ta sig upp på fötter och vänta på polis och ambulans inne i restaurangköket. Hon lade då märkte till att hon var alldeles blodig och kunde konstatera att blodet rann från ena örat.

(Bilderna nedan har publicerats med Nathalies godkännande)

Nathalie efter misshandeln. Bild: Polisens förundersökningsprotokoll.

Nathalie ligger på sjukhus (bild till vänster). Synliga skador efter misshandeln. Bild: Nathalies väninna.

Synliga skador efter misshandeln. Bild: Nathalies väninna.

Mår psykiskt dåligt

Efter misshandeln hade Nathalie blåmärken i ansiktet, rivmärken, värk i kroppen och ryggen samt sår i örat. Hon blev sängliggande i två dagar och sjukskriven i två veckor.

Nathalie har även påverkats psykiskt efter händelsen. Hon är idag rädd att gå ut.

– Psykiskt mår jag absolut inte bra, träffar en psykolog och försöker komma över traumat. Och nej jag känner inte alls för att gå ut längre, skriver Nathalie till Samhällsnytt när vi frågar hur hon mår.

Tingsrätten: Inte grov misshandel

Åklagaren yrkade att det Nathalie utsatts för skulle rubriceras som grov misshandel, men tingsrätten håller inte med. Domstolen menar att brottet bara hade kunnat rubriceras som grovt om Samuel fortsatt att sparka Nathalie efter att hon förlorat medvetandet. Eftersom det inte går att bevisa att så har skett bedömer tingsrätten gärningen som misshandel av normalgraden.

Från domen:

Faksimil Skärmdump.

Förekommer tidigare i belastningsregistret

Utdrag visar att Samuel förekommer sedan tidigare under tre avsnitt i belastningsregistret.

Första domen meddelades den 10 april 2019. Han dömdes då för tre fall av skadegörelse. Detta efter att han den 5 maj 2018 i Norrahammar i Jönköpings kommun krossat en fastighets fönsterrutor och sedan också rutorna på tre personbilar.

Den 16 augusti samma år kastade Samuel stenar så att flera rutor, krukor och egendom förstördes samt krossade en bilruta, även de brotten begicks i Norrahammar i Jönköpings kommun. Påföljden blev villkorlig dom. Han blev även skyldig att betala totalt 138 553 kr för de uppkomna skadorna.

Den 23 oktober 2019 dömdes Samuel för försök till våld mot tjänsteman efter att ha försökt slå en ordningsvakt i ansiktet. Händelsen skedde den 13 oktober 2018 i Stockholm. Påföljden blev villkorlig dom och en veckas samhällstjänst, ofta avtjänad i form av städ- eller trädgårdsarbete.

Tolkbehov

Den 8 september 2014 ansökte Samuel om uppehållstillstånd i Sverige. Den 5 februari 2015 beviljades han permanent uppehållstillstånd.

Aktbilagor från Kriminalvården som Samhällsnytt tagit del av visar att Samuel sex år senare fortfarande är i behov av tolk på tigrinska.

Faksimil Skärmdump.

Faksimil Skärmdump.

Åtalades för fler brott

Den 4 mars 2019 var Samuel på besök hos socialnämnden. När han fick veta om att han fått avslag på sin ansökan om bidrag blev han arg, gick till biblioteket och kastade två datorer i golvet och en möbel.

När en kvinnlig bibliotekarie reagerade och följde efter Samuel blev hon misshandlad. När en man kom för att hjälpa kvinnan misshandlades även han.

Bilder på biblioteket, mannen och kvinnan. Bild: Polisen.

Faksimil Skärmdump.

Yrkade inte på utvisning

När kammaråklagare Zilla Hirsch lämnade in stämningsansökan valde hon att inte yrka på utvisning. Samhällsnytt har ringt och ställt frågor.

Han förekommer sedan tidigare under tre avsnitt i belastningsregistret och du rubricerade brottet mot Nathalie som grovt brott, men inga uppgifter i stämningsansökan tyder på att du valde att yrka på utvisning.

– Alla människor som är inte är svenska medborgare och som dömts för brott och som blir dömda igen blir inte utvisade. Det krävs ganska mycket för att få en person utvisad.

Hur grovt brott ska det handla om för att man ska kunna yrka på utvisning?

– Det är något som man få läsa på inför varje gång. Så, jag kan inte redogöra för det nu.

Anser du att det inte finns någon risk för att den tilltalade kommer fortsätta begå brott efter avtjänat straff?

– Det är svårt för mig att svara på. Jag kan konstatera att den här personen inte var häktad i målet. Det blir svårt att argumentera utifrån risk för fortsatt brottslighet om man inte begärt honom häktad för brott och risk för fortsatt brottslighet.

Om han hade till exempel blivit åtalad för våldtäkt, eller grov våldtäkt. Hade du då yrkat på utvisning?

– Det vet jag inte.

Vet du om han har familjeanknytning i Sverige?

– Nej.

Finns det några särskilda skäl till varför du inte yrkade på utvisning?

– Nej. Jag kan inte ange några specifika skäl till varför jag inte gjorde det.

Tingsrättsdomen

Den 9 oktober 2020 meddelade Stockholms tingsrätt domen.

Samuel Girmay Yebio (1989-01-24), medborgare i Eritrea, dömdes för tre fall av misshandel, skadegörelse, två fall av våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Påföljden för samtliga brotten tillsammans blev efter mängdrabatt åtta månaders fängelse varav Samuel enligt tvåtredjedelspraxisen behöver avtjäna drygt fem.

Han ska även betala skadestånd på 12 000 kr till Nathalie, 8 300 kr till bibliotekarien, 8 800 kr till mannen och 16 700 kr till Sundbybergs kommun.

Samhällsnytt har mejlat Svea hovrätt och frågat ifall någon ansökan om att överklaga domen inkommit.

”Hej, sökning på angivna uppgifter gav ingen träff i hovrättens offentliga digitala målregister” skriver hovrätten i ett svar.