Två personer, 53-årige David Nelson and 42-årige Nicole Anderson, väntar åtal för hatbrott. Detta sedan de sanerat en gata i Contra Costa County i Kaliifornien från graffiti som målats av personer från den vänsterradiakala rasidentitära organisationen Black Lives Matter.

Den svarta åklagare som håller i målet, Diana Becton, menar att klottersaneringen är att betrakta som en del av den systeminneboende rasismen i USA som måste ”dras upp med roten” och att kontroversiella Black Lives Matter är en ”viktig medborgarrättsrörelse”.

Den gatugraffiti som de två åtalade sanerade bort beskriver Becton som ”ett fredligt och kraftfullt sätt att kommunicera vikten av svarta liv i Contra Costa County och USA”. De båda åtalade är vita.

Enligt uppgift ska Black Lives Matter-aktivister ha getts tillstånd att täcka gatan utanför den lokala domstolsbyggnaden med graffiti på USA:s nationaldag den 4 juli och därför ska enligt åklagaren inte den utan saneringen av den betraktas som vandalism.

CNN, som i sin nyhetsrapportering om händelsen ställt sig på Black Lives Matter-aktivisternas sida, har sökt de två åtalade för en kommentar. Nelson har med hänvisning till hur CNN vinklat nyheten sagt att han inte vill uttala sig till kanalen medan Anderson valt att göra sig oanträffbar.

Nyhetskanalen uppger att man vid besök på platsen för sitt reportage träffade en man iförd Donald Trump-tröja med texten ”Fyra år till”. Mannen ifråga var starkt kritisk till Black Lives Matter-rörelsen och hur vita med medias hjälp kollektivt utpekas som rasister.

– Vi är trötta på detta narrativ – narrativet om polisbrutalitet, narrativet om förtryck, narrativet om rasism. Det är lögner.

En kvinna på platsen hade emellrtid invändningar och menade att det var rasistiskt att sanera bort Black Lives Matter-graffitin. Organisationen har efter saneringen varit på plats och målat dit graffitin på nytt.

Anmodan att inställa sig till domstolen ska ha skickats ut till de två klottersanerarna men vilket datum inställelsen gäller har inte offentliggjorts. Brotten de anklagas för kan ge upp till ett års fängelse.

authorimage