280220-ettan-snus-wikipedia

Bild: Wikipedia.

Ekonomi

Sänkt skatt på snus – om ett och ett halvt år

Publicerad 9/7/2023
Annons

De tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna är överens om att sänka skatten på snus. Det som föreslås är en 20-procentig sänkning, vilket skulle göra dosan tre kronor billigare. För den som tillgodoser sitt nikotinberoende genom rökning blir det tvärtom dyrare då den skatten i stället höjs. Snusarna får dock ge sig till tåls till november nästa år innan prissänkningen blir verklighet.

Det svenska snusets existens är hotad, dels från EU som vill förbjuda det och dels nu också från Ukraina som vill att det bojkottas då man menar att Putin tjänar pengar på försäljningen. Ett litet ljus i mörkret är dock att snuset – om det får vara kvar – blir billigare. Ett visst tålamod tarvas dock, då skattesänkningen inte träder i kraft förrän i november 2024.

LÄS ÄVEN: Ukrainas nya krav: Bojkotta svenskt snus

Billigare snusdosa, dyrare cigarrettpaket

Tobaksskatten på snus sänks då med 20 procent, motsvarande cirka tre kronor per dosa. Någon sänkning av skattetrycket totalt blir det emellertid inte, då staten räknar med att ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellen, där det förstnämnda i det aktuell fallet är röktobaken.

Skatten på cigarretter och annan tobak avsedd för rökning höjs nämligen samtidigt som den sänks för snuset. Det handlar om en höjning på nio procent, vilket fördyrar ett cigarrettpaket med cirka fyra kronor.

En eventuellt uppjustering av tobaksskatten via den årliga justeringen för inflation och konsumentprisindex gör siffrorna en smula osäkra, men det kan slå åt både uppåt och nedåt.

LÄS ÄVEN: EU vill höja priset på snus – till 120 kronor dosan

Mindre hälsofarligt att snusa än att röka

Skatteväxlingen motiveras med att rökning är avsevärt farligare för hälsan än att snusa. Att sprida tobaksrök omkring sig är också mer invasivt på omgivningen jämfört med att lägga in en prilla. Det blir ett incitament för den nikotinberoende att sadla om.

– Anledningen är att det är väldigt många fler som snusar än som röker. Och de hälsovådliga effekterna av rökning är betydligt mer påtagliga än jämfört med snus, säger Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för SD, i en kommentar till media.

Ett skäl kan också vara att man vill kompensera för den höjning av snusskatten som trädde i kraft vid årsskiftet och som var ett arv från den förra regeringen. Den stor snustillverkaren Swedish Match höjde dessutom priset på snus ytterligare.

LÄS ÄVEN: Priset på snus höjs igen – med flera kronor dosan

Dröjer till november nästa år

Förslaget ingår i regeringens höstbudgetproposition men är trots det inte tänkt att träda i kraft förrän den 1 november 2024, det vill säga om ett och ett halvt år. Förslaget måste först stötas och blötas i riksdagen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons