Svea hovrätt sänker straffet för en av förövarna till den uppmärksammade tortyrmisshandeln på en begravningsplats i norra Stockholm i augusti förra året. Den andre gärningsmannen får påföljden fastställd.

Det var den 23 augusti förra året som 21-årige Ali Jahani Asl och 18-årige Amin El Hani utsatte två pojkar för en lång rad grova brott. I nio timmar fick pojkarna utstå vad domstolen rubricerar som människorov, grov våldtäkt, grov misshandel, rån och övergrepp i rättssak.

LÄS MER: Ali och Amin döms till fängelse för våldtäkt och tortyr på kyrkogård

Ville inte köpa knark

Motivet till brotten var att pojkarna sagt nej till att köpa knark av Ali och Amin. Den tortyrliknande behandlingen hade även starka inslag av förnedring med avklädning och urinering.

Pojkarna blev knivstuckna, sparkade och slagna med en spade samt brännmärkta. De bands till händer och fötter och försågs med ögonbindlar och munkavle. Som avslutning tvingades de ned i gropar där misshandeln fortsatte och de delvis begravdes. En av pojkarna våldtogs även.

Hovrätten ger ytterligare straffrabatt

I Solna tingsrätt dömdes Ali Jahani Asl till 9 års fängelse och Amin El Hani till 5,5 års fängelse. Att påföljden blev väsentligt lägre för Amin motiverades med hans låga ålder.

Svea hovrätt menar dock att straffrabatten för Amin inte varit tillräcklig och sänker påföljden med ytterligare ett halvår, till 5 års fängelse. Man fastställer samtidigt tingsrättens påföljd för Ali.

Ali och Amin ska även betala ett skadestånd på 250 000 till den ene pojken och 145 000 kronor till den andre. Ingen av gärningspersonerna kan utvisas.