Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho. Faksimil YouTube

Sannfinländarna gjorde succéval

2.5K Shares

På söndagen hölls val i Finland och valdeltagandet var högre än på närmare 30 år med 72 procent. Tre partier hamnade omkring 17 procent, Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Valets stora förlorare blev Centern som även ledde den senaste regeringen men aviserade sin avgång tidigare i vår med anledning av en misslyckad vårdreform. Valet visade sig bli ett katastrofval för dem då de tappade hela 18 mandat för att landa på 31 mandat, rapporterar Yle.

LÄS ÄVEN: Finlands regering avgår efter misslyckande med stor vårdreform

Socialdemokraterna ökar sex mandat och blir det största partiet med 40 mandat. Strax därefter hamnar invandrings- och EU-kritiska Sannfinländarna med 39 mandat och tredje största parti är Samlingspartiet som når 38 mandat.

År 2017 drabbades Sannfinländarna av intern splittring när partiet valde Jussi Halla-aho till partiledare som en del ansåg var för invandrings- och EU-kritisk.

Partiet stod fast vid sitt val och sina åsikter medan en utbrytargrupp bildade ett nytt parti, Blå framtid. Trots att partiet splittrades gör nu Sannfinländarna ändå ett succéval medan det nybildade partiet endast fick en procent och därmed inget mandat alls.

LÄS ÄVEN: Sannfinländarnas valfilm succé – stoppas av biografkedja

Valresultatet visar även att Sannfinländarnas partiledare Jussi Halla-aho kammar hem flest personkryss i landet med över 30 000 röster.

Hallo-aho kommenterade valresultatet med att hans parti är redo att samarbeta med alla.

– För oss är frågorna det viktiga, inte namnet på personer eller partier. De andra har förhållit sig skeptiskt till att samarbeta med oss, och regeringsmedverkan är inget självändamål för oss. Vi är redo att vara i opposition, säger Halla-aho.

Reaktioner: ”Äntligen förändras Europa”
I sociala medier är det många som gläds över Sannfinländarnas framfart. Italiens inrikesminister Matteo Salvini gratulerade partiet på Twitter. Han skriver ”äntligen förändras Europa” och ”mot ett Europa med sunt förnuft!”

Trots partisprängning ser det ut som om Sannfinländarna gör ett bra val i Finland. Det är mycket glädjande. Följer med spänning valet…BJÖRN SÖDER

Posted by Björn Söder on Sunday, April 14, 2019

LÄS ÄVEN: Dansk Folkeparti och Sannfinländarna byter EU-grupp – men SD följer inte med

2.5K Shares

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.