Piketen
Inrikes

Säpo slog till mot flera personer under morgonen – förberedelse till terroristbrott

Publicerad 12/13/2018
Annons

Under torsdagsmorgonen har Säkerhetspolisen tillsammans med Polismyndigheten utfört insatser med gripanden på flera platser i västra Sverige. Enligt Säkerhetspolisen har de gripna personerna internationella kopplingar.

En person har anhållits och flera andra personer har hämtats in till förhör. Tillslagen har genomförts i Göteborgsområdet, bland annat i Biskopsgården, Lilla Edet, Ale och Surte.

– Vi får konstatera att vi går in för att avvärja att något inträffar, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen till Expressen.

Enligt Säkerhetspolisen har personerna internationella kopplingar.

– Vi kan se att det finns kopplingar till internationell terrorism, men vi kan i nuläget inte gå ut med vilka länder, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare vid Säpo till TT.

Tillslag mot butik
En butik i Lilla Edet, ungefär fem mil utanför Göteborg, har stormats av polisen under morgonen. Polisen var tungt beväpnad och använde hund vid insatsen. Ett vittne uppger till SVT att polisen beslagtog flera saker från butiken.

Efter beslut av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har en person anhållits. Misstankarna mot personen rör förberedelse, alternativt stämpling till terroristbrott samt grovt vapenbrott.

Insats i Biskopsgården
Tungt beväpnad polis gjorde på morgonen också en insats i det ’utsatta området’ Biskopsgården i Göteborg. Polisen kan inte bekräfta att händelsen hör samman med de terrortillslag som skett i västra Sverige under natten och morgonen. Man hänvisar alla frågor i detta ärende till Säkerhetspolisen.

Fortsatt förhöjd terrorhotnivå
Säpo meddelar att terrorhotnivån i Sverige ligger oförändrat på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket innebär att ett attentat kan inträffa.

I november utökade Storbritanniens utrikesdepartement sin terrorvarning för Sverige och bedömer nu att det är ”väldigt troligt” att terrorister genomför en attack i Sverige.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
568Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons