Säkerhetspolisen (Säpo) och Nationellt center för terrorhotbedömning (NCT) har gått ut med terrorhotbedömningen för 2024. Myndigheterna varnar för att muslimer, högerextremister och nu även ”svenska anti-etablissemangsextremister” utgör de stora terrorhoten mot Sverige.

På tisdagen publicerade Säpo ett pressmeddelande för att uppmärksamma att helårsbedömningen av terrorhot mot Sverige nu finns att läsa.

Enligt Säpo och NCT kommer de främsta attentatshoten mot Sverige under 2024 sannolikt från aktörer som agerar utifrån våldsbejakande islamism och våldsbejakande högerextremism.

Faksimil NCT

Det framförs att det strategiska terrorhotet mot Sverige även måste ses i ett bredare och författningshotande perspektiv när det gäller islamism och högerextremism.

Enligt myndigheterna handlar det om etablering av mer subversiva metoder som riskerar att bland annat verka polariserande och undergräva förtroendet för samhällets institutioner.

Myndigheterna pekar ut desinformation och hävdar att ”den egna propagandan vävs ihop med olika typer av anti-etablissemangsextremism”.

LÄS ÄVEN: Säpo varnar för minskat förtroende för politiker: ”Ökad spridning av antistatliga budskap”

Detta i form av ”konspirationsteorier och anti-statliga narrativ” med syfte att skapa misstro mot bland annat västerländskt politiskt etablissemang och traditionella mediekanaler.

Faksimil NCT

Högerextremister utgör hotet mot judar

Det framgår av rapporten att muslimer kan komma att slå till mål kopplat till kriget mellan Israel och Hamas. Men annars är det främst hot mot de som ska ha kränkt islam, politiker som skyddar islamkritiker, kristna mål och HBTQ+-rörelsen.

LÄS MER: Säpo varnar alternativmedia – sprider konspirationsteorier att samhället är i förfall

Det läggs mer tyngd på att våldsbejkande högerextremister påstås utgöra hotet mot judiska och israeliska mål i landet. Vidare utgör dessa även hot mot muslimer, HBTQ+-personer, utomeuropeiska invandrare, politiker och andra makthavare inom myndigheter.

Faksimil NCT

”Svenska anti-etablissemangsextremister”

Myndigheterna har även hittat på ett nytt ord för svenskar som är kritiska till samhällsutvecklingen. Dessa stämplas numera som ”anti-etablissemangsextremister”.

Det handlar om personer som exempelvis ifrågasätter valresultatet i USA 2020 och hävdar att president Donald Trump förlorade efter valfusk.

De personer som är kritiska till etablissemanget – vilket ibland även omnämns ”den djupa staten” – har enligt Säpo och NCT ”konspiratoriska narrativ”. Detta ska numera ha fått genomslag i den svenska kontexten genom just ”anti-etablissemangsextremister”.

Faksimil NCT

Varnar för nazi-koppling i Ukraina

I rapporten nämns även det pågående Ukraina-kriget. Enligt myndigheterna har flera personer kopplade till våldsbejakande högerextremism i Sverige rest till Ukraina under det föregående året.

I samma sycke nämns att det finns ett nationalsocialistiskt narrativ men myndigheterna tonar samtidigt ned informationen med att ”kriget fortfarande saknar tydliga ideologiska incitament”.

Faksimil NCT

NCT:s helårsbedömning av terrorhot som Säpo presenterade på tisdagen kan laddas hem och läsas HÄR.

LÄS ÄVEN: Här är forskarna bakom Säpos attack mot alternativmedia