En person misstänks för brott mot rikets säkerhet. Misstankarna gäller grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Brottet uppges vara knutet till bland annat Enköping och bedöms av Säpo som grovt.

Säkerhetspolisens presschef Karl Melin bekräftar att en förundersökning har inletts.

– En person misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Vi bedriver en förundersökning tillsammans med åklagarkammaren för säkerhetsmål, säger han till DN.

Säpo vill inte gå ut med några detaljer, varken rörande den misstänkte eller vad brottet består i. Det uppges dock inte vara relaterat till fallet med Peyman Kia, iraniern som misstänks ha begått allvarliga brott mot rikets säkerhet medan han arbetade vid Säpos stabsledning, vilket Samnytt tidigare rapporterat om.

– Det jag kan säga är att det i nuläget inte har koppling till något annat ärende. I övrigt är det förundersökningssekretess, säger Karl Melin.

LÄS ÄVEN: Misstänkte spionen arbetade i Säpos stabsledning

”Inte aktuellt med frihetsberövande

Den misstänkte har tilldelats en offentlig försvarare och skall höras inom kort. Personen är dock inte frihetsberövad, enligt Kammaråklagare Henrik Ohlin.

– I dagsläget finns en misstänkt. Men det är inte aktuellt med något frihetsberövande, säger han till Expressen.

Att brottet bedöms som grovt kan betyda flera saker. En anledning kan vara att gärningen misstänks ha biståtts av främmande makt. En annan att brottet riskerar orsaka särskild fara för rikets säkerhet.

Ytterligare en anledning kan vara att den misstänkte röjt hemliga uppgifter som som denne anförtrotts i sitt arbete. Som mest kan fyra års fängelse utdömas som straff för brottet.