SAS-filmen förklarar den misslyckade integrationen

➤ KRÖNIKA Förnekandet och förminskningen av den svenska kulturen omöjliggör integration. Det är att säga till alla invandrare att det inte finns någonting som vi ska anpassa oss till – ”här finns det inga traditioner, inga regler, inga seder och inga normer. Ni får vara exakt de människorna som ni var innan ni kom hit. Ni får bära med er kulturen som ni flydde ifrån”.

”Vad är egentligen skandinavist?” inleder SAS filmen som efter massiv kritik snabbt togs ned. Den fortsätter med svaret: ”Absolut ingenting”.

Två minuter och fyrtiofyra sekunder som påstår att allt skandinaviskt har kommit utifrån. ”Vår demokrati är grekisk. Våra cyklar är tyska. Lakrits är kinesiskt. Köttbullar är turkiska. Kvinnorättsrörelsen är amerikansk. Skandinavien har bringats hit av människorna som hittat vårt hem, borta ifrån deras egna hem. Så vi kan inte vänta på att se vad underbara saker ni kommer att bringa härnäst”.

Det farliga med filmen är att den speglar en självbild som alltför många i Sverige har. Den påminner oss om en annan film från organisationen Individuell Människohjälp (IM) om ”det nya Sverige”. Där konstaterade man att det är svenskarna som måste integrera sig i det nya Sverige. Videon avslutades med en slöjbärande tjej som sa ”något nytt, det nya landet”.

Jobb och integration inte samma sak

Igår tittade jag på en debatt från 2015 där Alice Teodorescu sa att inte förs en ärlig debatt om integrationsproblemen i Sverige.

– Det är fattigt på integrationsområdet. Alla pratar om att det behövs fler jobb och arbete, men ingen pratar om hur dessa jobb ska komma, säger hon.

Ett stort problem är att till och med invandringskritiska debattörer som Alice förminskar vad integrationen handlar om. Det är inte bara jobb; en polack kan komma till Sverige och skaffa ett jobb på några dagar, det betyder inte att han är välintegrerad i Sverige, det betyder bara att han jobbar i Sverige.

Integration handlar snarare om språk, värderingar, seder och normer. Många borgerliga debattörer lyfter felaktigt arbete som Sveriges största integrationsproblem, när det riktiga problemet handlar om djupare och ”känsliga” ämnen. Kultur- och integrationsdebatten är så pass verklighetsfrånvänd att när Jimmie Åkesson satte fingret på Sveriges djupaste integrationsproblem inför valet 2018 så gick skattefinansierade SVT ut och tog avstånd.

Jobb är viktigt och samhällsekonomiskt avgörande, men vi måste också ställa oss frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Som Åkesson påpekade beror det ofta på att de inte är och inte heller vill bli svenskar. De passar inte in i Sverige och det är klart att då är det svårt att få jobb, förklarade SD-ledaren.

Centerledaren Annie Lööf bankade i bordet och skrek ”Hur uttrycker du dig?”. Den stunden är dagens svenskpolitik i ett nötskal. En invandringskritiker försöker förmedla sanningen medan en känslostyrd globalist gapar och skriker. Det är därför det är omöjligt att föra en ärlig debatt. I Annie Lööfs värld är alla svenskar och ”alla som kommer hit talar svenska” som hon sa i ett inslag i SVT Agenda.

Invandrare måste, som Åkesson säger, ”få förutsättningarna för att bli just svenskar”. Fast hur ska man kunna bli de när en stor del av samhället låtsas som om det inte finns något svenskt eller någon svensk? Hur kan invandrare få förutsättningarna att bli svenskar när en stor del av samhället förnekar, förminskar och förnedrar den svenska kulturen? Vad menar de med integration – bara att invandrare kommer i något av de ”enkla jobb” som man säger sig vilja skapa?

Om det inte finns en stark nationell identitet finns det inget att integreras i. I USA säger många invandrare ”I am a proud American!” men i Sverige vågar invandrare inte säga ”jag är stolt svensk” när till och med etniska svenskar blir kallade för rasister när de uttrycker stolthet över sin nation.

SAS:s film är en talande symbol för vänsterliberalismens syn på svensk kultur där man menar att det inte finns något svenskt överhuvudtaget – allt är importerat och ”försvenskat”. Svenskar och Sverige är enligt det här synsättet unika genom att i motsats till alla andra länder och folk sakna kultur och förmåga att vara upphovsmakare till något överhuvudtaget. Hur detta kommer sig förklarar man dock inte.

I deras värld borde jag kanske inte ha lärt mig svenska, utan fortsatt tala arabiska. Jag borde kanske leva på bidrag hellre än att anpassa mig till normer på svenska arbetsplatser. Jag borde kanske se ner på lättklädda kvinnor. Jag borde fortsatt vara jemenit i Sverige. Jag skulle ha burit min jemenitiska kultur med mig för att förbättra ”den importerade svenska kulturen”. Jag skulle ha gift mig med en 12-årig flicka, vilket är vanligt att jemenitiska män gör. Jag skulle ha slängt min dotter från ett hustak om hon legat med en man utanför äktenskapet och därigenom dragit skam över familjen.

Luai Ahmed

Länkar:

https://www.youtube.com/watch?v=wDEmIUIrrsY
https://www.youtube.com/watch?v=KWyXUX5370Q


Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.