Från och med måndag kräver SAS att samtliga passagerare över sex år bär munskydd då de flyger med bolaget. Samtidigt kommer EU-kommissionen med rekommendationer och planerar en återgång till ett normaltillstånd i tre faser.

SAS meddelade det nya kravet på onsdagen som kommer att gälla fram till den 31 augusti. Även på Finnair meddelas att man inför samma slags krav.

– Vi har nu valt att följa den europeiska branschpraxisen att använda ansiktsmask i och med att det finns ett begränsat utrymmesområde ombord på flygplan, säger Mattias Hedrén, säkerhetsdirektör på SAS.

Utöver krav på munskydd har SAS även stoppat matserveringen ombord liksom lösa föremål som filtar, kuddar och tidningar.

Mellan varje resa desinficeras också kabinen och vid ombordstigning kommer man att införa regler för att säkra avståndet mellan varje passagerare.

EU-rekommendationer

På onsdagen kommer också rekommendationer från EU-kommissionen där man vill se att biljettköp och incheckningar i största möjliga mån görs på nätet. Man vill även att munskydd används i ”transportcenter och fordon”.

För flygandet specifikt ska hälso- och säkerhetsregler tas fram av flygsäkerhetsorganisationen EASA och EU:s smittskyddsenhet ECDC.

Tre faser

Resandet i Europa kommer enligt kommissionen att normaliseras i tre faser. Nuvarande fas med stränga restriktioner, nästa med stegvis lyftande av åtgärderna mellan regioner, områden och medlemsländer med liknande epidemiologiska situationer för att sedan återgå till ett normaltillstånd men med nödvändiga hälsoåtgärder fortfarande på plats.

– Om ni reser för att få uppleva folkliv så blir det en väldigt svår sommar, säger digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager.