Natten mot tisdagen gick SD-toppen Mattias Karlsson till plötslig attack mot Alternativ för Sverige (AfS) som han kallar för ”kvasi-fascister” vilka ägnar sig åt ”Putin-fjäsk”. Men utspelet möter mothugg från partiveteranen Anders Westergren som menar att Karlsson för samma taktik som etablissemanget gjorde mot SD.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas nya talesperson i landsbygdspolitiska frågor, skriver i ett Facebookinlägg att vänsterliberaler under flera år har bedrivit en propagandakampanj mot SD för att försöka framställa partiet opålitliga i förhållande till Ryssland. Karlsson rentvår sig nu med att det nämligen är hans tidigare partikamrater i nybildade AfS som stått för ryssvänliga åsikter.

LÄS ÄVEN: Stormade på SD-kongressen om återvandring: ”Vi är inte M – vi är SD”

Karlsson slår även fast att en röst på AfS är en ”bortkastad röst” då den påstås öka sannolikheten för fortsatt vänsterstyre.

”Samma taktik som etablissemanget”

En som har reagerat på Karlssons inlägg är partiveteranen Anders Westergren. Han började engagera sig i SD på 90-talet och satt under 21 år i Höörs kommunfullmäktige för att sedan lämna partiet efter att ha tröttnat på de många uteslutningarna.

– Istället för debatt kastar man ut folk, sa Westergren år 2015 till Skånska dagbladet.

Westergren skriver att Karlssons utspel ger ”intrycket av att SD verkligen ligger ideologiskt ganska nära någon sorts fascism om det nu är fascister som bildade ett parti vars ledning består av f.d. SD-medlemmar.”

Vidare menar Westergren att Karlsson använder samma taktik som etablissemanget gjorde mot SD.

”Att i detta sammanhang använda samma taktik, d.v.s fasciststämpla de man inte gillar, som etablissemanget använde mot SD kan vara mycket kontraproduktivt om man med den metoden tror sig uppnå acceptans bland de salongsfähiga partier man söker samarbete med.”

Faksimil Facebook

Kasselstrand svarar: ”Ska inte en riksdagsledamot sova vid tre?”

AfS-ledaren Gustav Kasselstrand svarar på Karlssons attack i en kommentar till Samnytt.

Jag har länge varit bekymrad över Karlssons omdöme. Det är inte första gången han sitter uppe nattetid på sociala medier och avreagerar sig. Det här utspelet kom halv tre under natten mot en tisdag. Borde inte en riksdagsledamot sova vid den tiden? Unnar han sig sovmorgon om dagarna, eller kommer han till sin arbetsplats på riksdagen trött och vrakig? Man förväntar sig mer av politiker med uppemot 100 000 kronor i månadslön.

Som partiledare för ett snabbt växande parti utanför riksdagen är jag van vid att samtliga åtta riksdagspartier attackerar oss. De ser att vi växer och känner konkurrens. De vågar heller inte möta oss i debatt, eftersom de vet att de skulle förlora den.

LÄS ÄVEN: AfS-ledaren: ”Sverige kommer bli ett muslimskt land”