Tillsammans med Miljöpartiet har Sverigedemokraterna avanmält respektive parti i vissa kommuner då man inte har tillräckligt med kandidater och vill undvika tomma platser.

För första gången har riksdagspartier begärt att få bli borttagna från kommunalval. För Sverigedemokraterna gäller det tre kommuner i Västerbotten – Sorsele, Lycksele och Åsele. Miljöpartiet har begärt att tas bort i Aneby i Jönköpings län.

LÄS ÄVEN: Mer bidrag till bidragsfamiljer under valet

Enligt Mattias Bäckström Johansson, vice partisekreterare för SD, är orsaken till beslutet att man vill undvika tomma stolar efter valet.

– Vi har haft en problematik kring tomma stolar, och det är något vi har jobbat hårt med. Vi är en seriös aktör och vill delta i politiken på de nivåer där vi blir invalda, säger han till SvD.

Man vill också undvika vad han kallar ”falsk marknadsföring” gentemot väljarna.

– Vi tycker att det är mer seriöst att göra så här än att ställa upp och få ett eller två mandat som direkt blir tomma stolar.

Inga förstanamn

När det gäller Miljöpartiet säger Jan-Olov Adolfsson, ordförande för MP i Aneby, att partiet valt att inte delta i kommunvalet eftersom man inte hittat ett förstanamn till listorna.

– Vi tyckte att det var naturligt när vi inte har någon lista. Vi vill också att om någon ska väljas så ska det vara någon vi har förtroende för. Jag kan inte svara för hur man gör i andra kommuner, säger han.

Inga fler Kalle Anka-partier

Från och med 2018 går det endast att rösta på partier som anmält sitt deltagande senast en månad före valdagen. Att som tidigare skriva ner påhittade partinamn på valsedeln, som sedan registrerades i valresultatet, går inte längre. Dessa röster betraktas numera som ogiltiga.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga utlandsfödda röstar i valet – över en miljon

– Det är så de så kallade Kalle Anka-partierna har tillkommit, att väljare själva har skrivit namnen på en blank valsedel. Allt som skrevs på en blank valsedel räknades som ett parti, i stort sett. Så är det inte längre, säger Helena Harling, valhandläggare på Valmyndigheten.